Katalog
Ładowanie...
Włochy to jeden najstarszych i największych producentów winorośli na świecie zaraz po Hiszpanii i Francji. Tradycja ich uprawy i eksportu sięga do czasów starożytnych gdzie zapoczątkowali ją Etruskowie i Grecy, wówczas dzisiejszą słoneczną Italię nazywano Oenotria - krainą wina. Dziś zachwyca 20 regionami, które dzielą się na 90 prowincji każdy o wyjątkowej kulturze winiarskiej i własnej tożsamości. Najczęściej uprawianymi winoroślami we Włoszech są sangiovese, bianco, toscano, trebianno, catarratto, merlot, aglianico, barbera, chardonnay, garganega, primitivo, verdicchio, vernaccia, dolcetto i wiele innych. Wina włoskie cieszą się ogromnym prestiżem na całym świecie. O zdecydowanym charakterze, różne pod względem smaku i koloru świetnie smakują solo, do potraw, pasują na prezent. W PaletaWin.pl znajdą Państwo wyborne wina czerwone, białe i różowe, w tym słodkie, półsłodkie, wytrawne, półwytrawne i musujące w dobrej cenie. Z mocnym bukietem owocowym, orzeźwiające, aromatyczne z dodatkiem przypraw i długie w finiszu zyskały ugruntowaną pozycję wśród początkujących i zaawansowanych koneserów tych trunków.
Ukształtowanie terenu i położenie geograficzne włoskich winnic dzielimy na północ z zimniejszym klimatem, gdzie produkuje się trunki o wysokiej kwasowości z zielonych owoców i przypraw. Dalej na wschodzie dominują wina białe np. Pinot Girgio oraz musujące m.in. słynne Prosecco, z kolei na zachodzie produkuje się najwięcej win czerwonych Barolo, Barbera, Nebbiolo, a w centralnych Włoszech najbardziej zróżnicowane wina o wysokiej kwasowości, mocno owocowym smaku i aromacie z dojrzałych owoców. Najbardziej popularne wino w Toskanii to Chianti oraz czerwone Montalcino i Sangiovese. Wśród białych najwięcej produkuje się Trebbiano i Malvasia. Upalne południe Włoch to region najbardziej sprzyjający uprawie winorośli ze względu na dużą różnicę gleb. Powstają tutaj odmienne w smaku wina w tym słynne na całym świecie Negroamaro, czy sycylijskie Primitivo. Włochy mają ogromny potencjał winiarski, standard winorośli z roku na rok rośnie, a winiarze na stale udoskonalają techniki produkcji trunków.
Klasyfikacja wina zależna jest od określonych latorośli winiarskich tj. DOCG, DOC, IGT, VdT i przyznawana jest przez instytucje regulujące rynek winiarski we Włoszech.
Wino otwiera się intensywnymi aromatami świeżych brzoskwiń i delikatnych akcentów miodu. Smak jest równie zaskakujący, oferując połączenie soczystych owoców cytrusowych, subtelnego dębu i delikatnej mineralności.
To półwytrawne, czerwone wino stołowe emanuje delikatnym owocowym charakterem, doskonale zbalansowanym, co czyni je wyjątkowym wyborem na każdą okazję. Jego głęboki rubinowy kolor jest zapowiedzią intensywności smaku i aromatu. Z najważniejszych regionów Włoch pochodzą grona, które nadają temu trunkowi niepowtarzalny charakter i klasy.
Włoskie wino wytrawne o kolorze blado żółtym. Przyjemne lecz intensywne aromaty oraz posmak jabłek. Jest ciekawą propozycją jako aperitif do słodkich deserów, a także owoców morza, mięs drobiowych, makaronowych dań oraz tych na bazie ryżu.
Włoskie świeże wino wytrawne. Bogate w aromaty owoców cytrusowych, o aksamitnej strukturze i właściwej kwasowości. Pasuje do owoców morza takich jak skorupiaki, pasty i dania z lżejszych mięs.
Lśniące rubinowe włoskie wino. Wytrawne, czerwone, świeże i bardzo intensywne. Posiada w sobie aromat dzikich jagód, wiśni oraz porzeczek. Całość została podkreślona waniliową nutą i zapachem palonego drzewa dębowego. Wino bardzo smaczne, pełne i znakomicie wyważone.
Włoskie wino białe. Wytrawne o dużym aromacie dojrzałych jabłek. Ma w sobie maślaną, delikatną waniliową nutę, której pochodzenia należy doszukiwać się w dębie. Wino orzeźwiające, w sam raz jako aperitif, lub podawane do sałatek i owoców morza.
Wytrawne czerwone wino z Włoch. W smaku bogate, obfitujące aromatycznymi słodkimi jagodami i lukrecjowymi nutami, wymieszane z dębem francuskim. Kwasowość zrównoważona. Taniny jedwabiste.
Wino czerwone, włoskie. Aromatyczne za sprawą dojrzałych w gorącym słońcu ciemnych owoców. Waniliowe wykończenie. W smaku aksamitne i bardzo aromatyczne. Kwasowość idealnie wyważone. Pasuje do każdego typu posiłków, również jako aperitif. Szczególnie polecamy do mięsa wieprzowego, z królika, mięs duszonych i past.
Włoskie delikatne wino o żółtym kolorze. Odcień bursztynowy. W smaku bardzo świeże i owocowe. Aromaty to bardzo wyrazista brzoskwiniowa i limonkowa nuta. Wino delikatne i właściwym wyważeniu. Pasuje do potraw rybnych, zup, past i sałatek.
Wino o jasnym, rubinowym kolorze, wpadającym w odcień granatowy. Wytrawne, o harmonijnym zapachu i smaku. Jego wyjątkowy aromat może przypominać zapach cyprysów oraz fiołków z Toskanii.
Wino włoskie, wytrawne, będące młodszym bratem wina Luce. Bardzo bogate w aromatyczne jeżyny, śliwki, czekoladę, czarne porzeczki oraz okrągłe taniny. Jest właściwym wyborem do mięs z grilla, szczególnie jagnięcych żeberek oraz gulaszów wołowych i dojrzewających serów.
Włoskie wino, w którym dominuje aromaty cynamonu, orzechów i dzikich jagód. Taniny są wyważone, dając przyjemny dla języka długotrwały finisz. Wino wytrawne, dlatego powinno być stosowane w parze z pieczeniami wieprzowymi, dziczyzną i serami oraz przekąskami.
Włoskie musujące wino białe. Wyprodukowane przy użyciu metody Charmat. Kolor słomkowo blady. Wyraźne jabłkowo aromaty. W smaku świeże i zaskakująco dobrze zbalansowane.
Wytrawne wino z Włoch. Czerwony, głęboki i mocno intensywny kolor. W tle łatwo odnajdywana nuta drewna i pyszne owocowe aromaty. Jedwabista paleta pieści kubki smakowe, taniny delikatne, budujące pełność. Finisz długi. Właściwy wybór do czerwonych mięs, serów dojrzałych oraz umiejętnie przyrządzonej dziczyzny.
Jego produkcja opiera się na tradycyjnych metodach, a dojrzewanie odbywa się przez dwa lata w beczkach z dębu słoweńskiego. Ten proces nadaje winu mocny charakter i długotrwały potencjał starzenia. Dodatkowe sześć miesięcy starzenia w butelce sprawia, że Chianti Reserva osiąga pełnię swojego smaku, oferując unikalne doznania każdemu miłośnikowi...
Wytrawne i smaczne włoskie wino. Czerwone, aromatyczne, obfitujące w ciemne owoce – śliwki oraz czarne porzeczki. Delikatność tanin zapewnia długie zakończenie. Pasuje do mięs z grilla, wołowych gulaszów i serów dojrzałych.
Wino z Włoch o głębokim czerwonym kolorze. Wytrawne. Smak bogaty i bardzo złożony, wyróżniający się intensywnością aromatów. Wino zostało dobrze zbudowane, dzięki czemu może być podawane do dań z dziczyzny i wszystkich mięs czerwonych.
Wino z Włoch. Czerwony kolor, wytrawny smak. Wino dobrze dojrzałe, w smaku zwięzłe i gładkie. Miłe do picia. Wyczuwalny aromat ziem, porzeczek i śliwek suszonych. Budowa dobra, gładkość tanin. Będzie najlepiej smakowało podane do mięsa czerwonego, pasztetów oraz dziczyzny.
Wino wytrawne, intensywnie czerwone, włoskie. Fioletowe refleksy. Budowa dobra, posmak aksamitny, w tle odnajdziemy m.in. migdały. Będzie smacznym dodatkiem do mięs dziczyzny, jagnięciny i serów dojrzewających i dojrzałych.
Włoskie czerwone wino. Wytrawne. Kolor głęboki, czerwono granatowy. Taniny delikatne, a samo wino jest bardzo dobrze wyważone. Wyczuwalne przyjemne i subtelne aromaty śliwki oraz wiśni. Wyjątkowo podkreśla smak czerwonego mięsa, jagnięciny, serów i dziczyzny.
Wino włoskie. Wytrawne. Białe. Duży wachlarz aromatów, podkreślających nutę owoców tropikalnych, wzbogaconych o brzoskwinię. Wyjątkowo dobrze sprawdza się w towarzystwie warzyw ugotowanych, ryb o delikatnym mięsie, owoców morza oraz past z dodatkiem sosów kremowych.
Wino z rodowodem włoskim. Wytrawne, czerwone, doskonale przejrzyste, o głębokim i dobrze nasyconym purpurowym zabarwieniu. Łączy w sobie pikantność goździków, wanilii oraz cynamonu. Struktura dobrze zbudowana i bezbłędnie wyważona. Tworzy niesamowicie kuszące połączenie z wołowiną, dziczyzną, oraz serami na ostro.
Białe wytrawne Włoskie wino .Jasny słomkowy kolor, kwiatowe aromaty z nutami ananasa i grapefruita. Owocowe z delikatnym migdałowym posmakiem. Sugestie: Polecane do zup, sałatek, owoców morza, risotto, past i drobiu.
Bolla Amarone to wino o głębokim, granatowym i aksamitnie czerwonym kolorze, które rozkwita w zmysłowych doznaniach. Jego aromaty otwierają się jak konfitura z dzikiej wiśni, wnosząc doświadczenie intensywności i słodyczy. W tle można wyczuć nuty przypraw, które dodają subtelnej złożoności, a delikatne akcenty cedru podkreślają elegancję kompozycji...