Japonia to dziwny kraj. Najpopularniejsze w Japonii wafelki to Kitkaty, które spotyka się tu w wielu ciekawych smakach na przykład zielonej herbaty, pomarańczy, karmelu, wiśni, a nawet sosu wasabi. Innym produktem spożywczym cieszącym się równie wielką popularnością jest Fanta. Napój ten dostępny jest w Japonii w ponad 70 szalonych smakach, w tym o smaku tajemniczego owocu, cudownej energii i hip hopu. Pechową liczbą  jest 4 zamiast 13 , czarny kot nie wzbudza popłochu w człowieku któremu właśnie przebiegł drogę, a wręcz przeciwnie jest symbolem szczęścia, wino produkuje się z ryżu a nie z winogron, a dodatkowo o zgrozo niektóre rodzaje smakują najlepiej gdy są podgrzane do 38-40°C!

wino1Jeśli chcecie się przekonać jak smakuje wino ryżowe, to polecamy bezbarwne o lekko słodkawym smaku Choya Sake. Od ponad 1000 lat było produkowane z ryżu rosnącego w regionie Nara na wschodzie Japonii, który poddano fermentacji przy użyciu drożdży Koji. Choya Sake tworzone jest ze zboża niemodyfikowanego genetycznie. Podaje się je najczęściej na ciepło (to właśnie tu polecamy podgrzanie do 38-40°C) w specjalnych porcelanowych naczynkach zwanych "sakazuki".

A wina, które są wytwarzane ze śliwek ume, a nie z winogron? Co na to powiecie? Owoce ume wykorzystuje się w chińskiej medycynie tradycyjnej pod nazwa 'wu mei'. Stosowane są jako środek przeciwko pasożytom i wrzodom, dla poprawy funkcjonowania systemu trawiennego oraz jako środek na serce.

wino2Takim winem jest na przykład Choya Original Sparkling, która ma ładny, śliwkowy aromat i lekko żółtą barwę. Wino jest delikatnie słodkie i ma wiele właściwości zdrowotnych, wymienionych wcześniej, czyli oczyszcza organizm z toksyn, usuwa zmęczenie i zwalcza bezsenność.  Jest bogate w witaminę C i kwasy owocowe. Można podawać w temperaturze pokojowej, pasuje idealnie do ryb i sushi, ale również może być serwowane w postaci drinków oraz koktajli.

wino3Natomiast Choya Dry to wytrawna wersja japońskiego wina wyprodukowana również z owoców ume, bez dodatku sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Jest idealna do ryb, owoców morza, sushi, albo po prostu jako aperitif. Świetnie orzeźwia, a najlepiej smakuje podana schłodzona lub z kruszonym lodem.

Wszystkie wymienione produkty znajdziecie w naszej ofercie.