Wina są doskonałym dodatkiem do potraw, tylko czy wiecie które należy podać aby współgrało z daniem?
Przedstawiamy mały poradnik.

1. Do deserów podajemy: wino białe półsłodkie, różowe półsłodkie, czerwone półsłodkie, sherry wytrawne, półwytrawne i słodkie.
2. Z owocami morza dobrze smakuje: wino białe wytrawne, lekko wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i różowe wytrawne.
3. Do ryb: białe wytrawne, białe lekko wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i różowe wytrawne. Ponadto dobrze smakuje różowe półsłodkie i czerwone półwytrawne.
4. Do wszelkich wędlin można podać wino: białe wytrawne, lekko wytrawne, półwytrawne i różowe wytrawne. Poza tym wina czerwone wytrawne, lekko wytrawne, półwytrawne i półsłodkie.
5. Do wątróbek i pasztetów najlepiej dobrać wino białe półsłodkie.
6. Białe mięso, drób najlepiej smakuje z winem białym wytrawnym, lekko wytrawnym i półwytrawnym. Można spróbować też połączyć je z winem różowym wytrawnym, półwytrawnym, czerwonym wytrawnym, lekko wytrawnym i półwytrawnym.
7. Do czerwonego mięsa podaje się czerwone wino wytrawne, lekko wytrawne, półwytrawne i półsłodkie.
8. Dziczyzna dobrze smakuje z czerwonym winem wytrawnym.
9. Sery dobrze jest podać z winem białym wytrawnym, półsłodkim czy z czerwonym wytrawnym albo półwytrawnym.
10. Toasty najlepiej wznosi się winem musującym.
11. Wino różowe półwytrawne, musujące i wermut pasują do wszystkiego.