Majówka = GRILL, czyli pyszne mięsa i warzywa  odpowiednio przyprawione, w doborowym towarzystwie i w pięknych okolicznościach przyrody.

Nie może jednak zabraknąć czegoś co ułatwi przetrawienie tych wszystkich specjałów.

Różowe wytrawne wino Mauro Rosato jest idealne na takie okazje, nawet gdy trafi się jakiś niejadek, bo można je podać jako aperitif.

A jeśli nie macie pomysłu na potrawę z grilla, to polecamy marynowaną karkówkę.

Przygotowanie jej nie zajmie zbyt wiele czasu, należy jednak pamiętać o przygotowaniu wcześniej marynaty.

Potrzebne składniki:
ok 1kg karkówki

Marynata:
1/3 szklanki oleju
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki pikantnego ketchupu


Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy).

Każdy plaster karkówki smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na 12-24 godziny.

Karkówkę grilujemy po kilka minut z każdej strony i podajemy z ulubioną sałatką.

Smacznego!