Zapraszamy w wirtualną i kulinarną zarazem podróż do kraju Cristiano Ronaldo, Luisa Figo i Eusebio. Portugalia to kraj, który ma do zaoferowania wiele tym, którzy szukają odmiany. Jest to region, w którym powstają wina ze szczepów niemal wyłącznie lokalnych, a kuchnia jest wyjątkowo smaczna.

Sztandarową portugalską potrawą czy raczej składnikiem, z którego przyrządza się niezliczoną ilość dań, jest bacalhau, czyli solony i suszony dorsz. Zakonserwowana w ten sposób ryba, przemierzała w przeszłości tysiące mil morskich na statkach podróżników, żołnierzy i kupców. Była podstawą ich pożywienia. Niestety przysmak ten, niegdyś pożywienie biedniejszej ludności, dziś z powodu wysokiej ceny, gości na stołach portugalskich zdecydowanie rzadziej aniżeli by sobie tego życzono.

Także popularną potrawą jest caldeirada, czyli gulasz rybny, składający się z kilku rodzajów ryb (makreli, dorsza, flądry, tuńczyka) oraz ziemniaków, pomidorów, papryki, cebuli, a zdarza się, że dodawane są także krewetki, bądź kalmary.
Jeśli skusicie się na przyrządzenie takich posiłków w domu, to dopełnieniem do portugalskiego klimatu będzie czerwone wytrawne wino JP Azeitão - idealne do potraw z ryb.

Jeśli to jednak zbyt wysoki poziom waszych kulinarnych umiejętności, to proponujemy coś prostszego. Sałatka portugalska będzie łatwa do wykonania i przy tym bardzo smaczna. Do jej przygotowania będziecie potrzebować:

☑️1 mały słoik filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek (150g)
☑️1 puszkę ciecierzycy
☑️1 małą cebulę
☑️świeżą kolendrę lub natkę pietruszki
☑️3 łyżki oliwy z oliwek (użyć oliwy ze słoika)
☑️1 łyżeczkę octu winnego
☑️sól i pieprz do smaku


Potem wystarczy tylko obrać, pokroić w drobną kostkę i delikatnie posolić cebulę, dodać posiekaną kolendrę (lub natkę pietruszki), odsączoną ciecierzyce i tuńczyka. Wszystko wymieszać, dodać ocet winny i oliwę z oliwek (użyć oliwy z oliwek ze słoika), pieprz i gotowe.
Ups, zapomnieliśmy o jeszcze jednym ważnym składniku, idealnym do tego dania. Jeśli jemy sałatkę portugalską to koniecznie w towarzystwie białego półwytrawnego portugalskiego wina Gazela.

Smacznego!