Wakacje dobiegają końca, warto jednak jeszcze wykorzystać ostatnie gorące wieczory na spotkania z przyjaciółmi. Podajemy kilka przepisów na drinki w skład których wchodzą wino musujące, szampan lub cava.

Kruszon

Składniki:

100 ml likieru pomarańczowego
400 ml wody gazowanej
2 pomarańcze
cytryna
truskawki
cukier
1,5 l wina musującego
Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok, a skórkę trzemy na tarce. Truskawki kroimy na kawałki i dodajemy do soku i skórek z pozostałych owoców. Całość posypujemy cukrem i dolewamy likier pomarańczowy, po czym zostawiamy w lodówce na około godzinę. Po godzinie dolewamy schłodzone wino musujące i wodę gazowaną i dokładnie mieszamy.

 

                                                                                                                     Lady Joy

Składniki:

20 ml rumu
20 ml Blue Curacao
szampan lub wino musujące
Do smukłego kieliszka wlewamy 20 ml rumu, kilka kropel soku z cytryny oraz 20 ml Blue Curacao. Dopełniamy szampanem lub winem musującym.


Sicilian Sunset

Składniki:

250 ml szampana lub wina musującego
250 ml soku pomarańczowego
250 ml soku żurawinowego
lód
W szklanym dzbanku umieszczamy kostki lodu, do tego dodajemy 250 ml szampana lub wina musującego, 250 ml soku pomarańczowego oraz 250 ml soku żurawinowego. Po wymieszaniu koktajl rozlewamy do smukłych, wysokich kieliszków.


Koktajl szampański

Składniki:

60 ml dobrej jakości wódki
60 ml sznapsa brzoskwiniowego
1 szklanka kostek lodu
60 ml szampana
3 świeże maliny do dekoracji
Mieszamy wódkę, sznaps brzoskwiniowy oraz lód. Potrząsamy do uzyskania piany najlepiej w mikserze do drinków, następnie rozlewamy do kieliszków do martini i uzupełniamy do pełna szampanem.


Mimosa

Składniki

80 ml szampana
40 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Do dekoracji: plasterek pomarańczy

Mocno schłodzonego szampana wlewamy do wysokiego kieliszka do szampana, następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i delikatnie mieszamy łyżką przez kilka sekund. Kieliszek ozdabiamy plasterkiem pomarańczy.


Tintoretto

Składniki:

120 ml białe wino musujące
40 ml sok ze świeżych granatów
Sok z granatów wlewamy do szklanki i następnie dolewamy schłodzone wino musujące.