1. Przed nami długi majowy weekend, nadarzy się więc zapewne niejedna okazja do spotkań w gronie znajomych.
    Na takie okoliczności polecamy białe półwytrawne wino Bel Colle Bianco, które można podawać w towarzystwie serów, wędlin, pizzy, drobiu, czy makaronów.
  • A jak w domowym zaciszu przygotować własną pizze?
  •  
  • Składniki na ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    2/3 szklanki letniej wody
    1,5 dag drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    4 łyżki oliwy

    Składniki na sos:
    1 cebula
    ząbek czosnku
    oliwa
    pomidory w puszce, lub 70 dag świeżych
    szczypta pieprzu
    sól

    Reszta składników:
    ser mozzarella
    1 łyżeczka oregano

  • Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, sól i oliwę. Wyrobić ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Cebulę obrać i pokroić w plastry, czosnek posiekać i zeszklić na oliwie, następnie dodać pomidory (jeśli są świeże, należy je sparzyć i ściągnąć skórki) oraz sól i pieprz. Tak połączone składniki sosu odparowujemy na wolnym ogniu. Następnie zostawiamy do ostygnięcia. Sos można zmiksować.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, rozwałkujemy i dajemy na blachę posmarowaną oliwą, rozciągając rękami na cienki, równy placek, który następnie smarujemy oliwą i nakłuwamy widelcem. Nakładamy zimny sos pomidorowy, mozzarellę oraz posypujemy oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 25 minut.
  • Pizzę można przygotować również z dodatkiem szynki, pieczarek, salami, owoców morza - według uznania.
  • Smacznego!