- Przed nami długi majowy weekend, nadarzy się więc zapewne niejedna okazja do spotkań w gronie znajomych.
Na takie okoliczności polecamy białe półwytrawne wino Bel Colle Bianco, które można podawać w towarzystwie serów, wędlin, pizzy, drobiu, czy makaronów.
- A jak w domowym zaciszu przygotować własną pizze?
- Składniki na ciasto:
30 dag mąki pszennej
2/3 szklanki letniej wody
1,5 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
Składniki na sos:
1 cebula
ząbek czosnku
oliwa
pomidory w puszce, lub 70 dag świeżych
szczypta pieprzu
sól
Reszta składników:
ser mozzarella
1 łyżeczka oregano
Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, sól i oliwę. Wyrobić ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.- Cebulę obrać i pokroić w plastry, czosnek posiekać i zeszklić na oliwie, następnie dodać pomidory (jeśli są świeże, należy je sparzyć i ściągnąć skórki) oraz sól i pieprz. Tak połączone składniki sosu odparowujemy na wolnym ogniu. Następnie zostawiamy do ostygnięcia. Sos można zmiksować.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, rozwałkujemy i dajemy na blachę posmarowaną oliwą, rozciągając rękami na cienki, równy placek, który następnie smarujemy oliwą i nakłuwamy widelcem. Nakładamy zimny sos pomidorowy, mozzarellę oraz posypujemy oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 25 minut.
- Pizzę można przygotować również z dodatkiem szynki, pieczarek, salami, owoców morza - według uznania.
- Smacznego!
0 komentarz(y)