Czechy to ukryty skarb środkowoeuropejskiego winiarstwa. Ich wina nie próbują krzyczeć – one opowiadają. Delikatne biele, mineralne sylwánery, finezyjne czerwone i świetne różowe. Bliskość Alp, chłodne noce i wapienne gleby dają styl, którego nie da się pomylić. Tutaj terroir mówi głośniej niż etykieta.
Produkcja w 2024 roku: ok. 550 tys. hektolitrów – Czechy odpowiadają za ok. 0,2% globalnej produkcji wina, rozwijając się dynamicznie w kierunku jakości, a nie ilości.
Najważniejsze regiony Czech:
Morawy Południowe – serce czeskiego wina, świeże biele i lekkie czerwone
Znojemsko – eleganckie Veltlinery i Rieslingi
Mikulovsko – mineralne i strukturalne biele z wapiennych gleb
Velkopavlovicko – czerwone Frankovki i Svatovavrinecké
Slovácko – aromatyczne biele i regionalne tradycje
Čechy (Bohemia) – północne chłodne terroir, Pinot Noir i musujące
Czeskie wina to niedoceniana finezja. Idealne dla tych, którzy szukają jakości, subtelności i lokalnej duszy.