Latem do drinka z winem warto wykorzystać sezonowe owoce. Czy próbowaliście już drinka winnego z bzem?

Składniki:

½ kg arbuza

2 melony

2 gałązki owoców czarnego bzu

 1½ l białego półsłodkiego wina

2 łyżki campari

2 łyżki cukru

Z owoców wycinamy kulki, umieszczamy je na dnie wysokich szklanek i dodajemy do tej kompozycji sparzone gałązki bzu. Następnie wlewamy campari i połowę wina, po czym wsypujemy cukier i całość delikatnie mieszamy. Wkładamy na 2 godziny do lodówki, a następnie wlewamy resztę wina i drink gotowy.

 

Kolejnym godnym polecenia drinkiem jest Manhattan Finlandia, który z pewnością przypadnie do gustu każdej pani.

Składniki:

10 ml wytrawnego czerwonego wina

40 ml Finlandii Cranberry Fusion

10 ml soku jabłkowego

cząstka zielonego jabłuszka

lód

Wszystkie składniki wlewamy do naczynia z lodem i mieszamy (najlepiej zrobić to za pomocą shakera). Następnie przecedzamy całość bez lodu i przelewamy do kieliszka od martini. W celu podniesienia wartości estetycznej drinka, warto udekorować brzegi kieliszka ćwiartką zielonego jabłuszka bądź limonki.