Pożegnaliśmy już lato i przywitali jesień... Ciepły drink to doskonały sposób na walkę z chłodniejszą już za oknem aurą.
Nasza pierwsza propozycja to Cabajone. Nazwa tego drinka to swoista gra ze słowem zabajone, czyli włoskim deserem przygotowywanym z żółtek, cukru, słodkiego likieru, często z dodatkiem serka mascarpone.
Składniki:
400 ml wina białego
2 jajka,
4 żółtka
5 dag cukru.
Składniki miksujemy i przelewamy do garnka. Wszystko podgrzewamy do temperatury 70°C, cały czas miksując przez najbliższe 5 minut. Podajemy na ciepło.
Kolejny przepis to tradycyjny grzaniec, czyli parujące wino z dodatkiem cynamonu, goździków, imbiru, kardamonu i innych przypraw. Godny polecenia jest grzaniec ze skórką pomarańczy, do przygotowania którego potrzebne są:
¾ l czerwonego półwytrawnego wina
skórka pomarańczy
cytryna
miód
cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, pieprz
wódka
Wino wlewamy do garnka i podgrzewamy (nie możemy go zagotować). Dodajemy przyprawy, miód, cytrynę, wódkę oraz sporą ilość skórki z pomarańczy. Wino odcedzamy i podajemy na ciepło.
Mamy nadzieję, że z takimi przepisami jesień wam już nie taka straszna!
0 komentarz(y)