Pożegnaliśmy już lato i przywitali jesień... Ciepły drink to doskonały sposób na walkę z chłodniejszą już za oknem aurą. 

Nasza  pierwsza propozycja to Cabajone.  Nazwa tego drinka to swoista gra ze słowem zabajone, czyli włoskim deserem przygotowywanym z żółtek, cukru, słodkiego likieru, często z dodatkiem serka mascarpone.

Składniki:

400 ml wina białego

2 jajka,

4 żółtka

5 dag cukru.

Składniki miksujemy i przelewamy do garnka. Wszystko podgrzewamy do temperatury 70°C, cały czas miksując przez najbliższe 5 minut. Podajemy na ciepło.

Kolejny przepis to tradycyjny grzaniec, czyli parujące wino z dodatkiem cynamonu, goździków, imbiru, kardamonu i innych przypraw. Godny polecenia jest grzaniec ze skórką pomarańczy, do przygotowania którego potrzebne są:

¾ l czerwonego półwytrawnego wina
skórka pomarańczy
cytryna
miód
cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, pieprz
wódka

Wino wlewamy do garnka i podgrzewamy (nie możemy go zagotować). Dodajemy przyprawy, miód, cytrynę, wódkę oraz sporą ilość skórki z pomarańczy. Wino odcedzamy i podajemy na ciepło.

Mamy nadzieję, że z takimi przepisami jesień wam już nie taka straszna!