Zbliżają się święta wielkanocne, czyli zbliża się czas gdy przygotowuje się pyszne dania i piecze ciasta. Należy pamiętać o odpowiednio dobranym winie, które uwydatni smak potraw.

Przypominamy więc że:

  • - do jajek polecamy wina białe, które nie stłamszą jajka i jednocześnie poradzą sobie z białkową konsystencją - sprawdzają się wina musujące, o lekko wyższej słodyczy lub wręcz przeciwnie – długo dojrzewające reservy, o orzechowych aromatach i wyraźnych nutach mineralnych
  • - przystawki możemy pogodzić z cięższym winem białym – na przykład chardonnay
  • - do pasztetów polecamy lekko słodkie wino – jak aromatyczny muskat czy riesling
    - biała kiełbasa powinna dobrze smakować w towarzystwie delikatnych win czerwonych
    - jeżeli podajemy pieczoną jagnięcinę, możemy poszukać pary wśród win czerwonych z Bordeaux lub starzonych cabernetów z Chile i Argentyny
  • - do słodkich dań trzeba przede wszystkim unikać połączeń zbyt słodkich - potrawa powinna mieć mniej słodyczy niż podawane wino, proponujemy więc deserowe wina musujące
  • - do ciast będzie pasować słodka wersja tokaja
  • - czekolada może być podawana ze słodkim winem czerwonym
  •  

Podsumowując, najbardziej uniwersalnym winem na Wielkanoc będzie delikatnie wytrawne wino musujące (Brut), może to być Cava, Prosecco, Cremant lub Szampan, ale do deserów warto dokupić inne wino. Jeśli "bąbelki" do nas nie przemawiają - najbardziej uniwersalnymi winami będą Riesling i Pinot Noir.

Pamiętajcie jednalk, że idealne połączenie to takie, które smakuje, bo wino powinno się dopełniać z potrawą, a nie konkurować tłumiąc swój charakter.