Naszych zachodnich sąsiadów kojarzymy najczęściej z produkcją i spożyciem piwa. Nie ma co się dziwić, skoro w Niemczech nie można narzekać na brak różnorodności w tej kwestii - łączenie wytwarzanych jest tu 6000 różnych jego rodzajów.

Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że są oni również producentem wyśmienitego wina.  Na terenie kraju znajduje się 13 regionów winiarskich i w każdym z nich powstają typowe dla danego obszaru wina o charakterystycznym smaku.

wino niemieckieKsiążęta Hesji to jeden z wiodących producentów wina Niemczech.
Dynastia książąt Hesji ma ponad 800-letnią historię. Jest jedną z najstarszych arystokratycznych rodzin – spokrewnioną z rodami królewskimi Europy, królową Anglii i księżną Monako – zajmujących się winiarstwem, nie tylko w Niemczech, ale i całej Europie.
Jeśli więc chcecie spróbować jak smakuje wino wytwarzane w tak szlachetnej winnicy polecamy białe półwytrawne Prinz Von Hessen Riesling Classic, które świetnie pasuje do potraw z ryb, drobiu i sushi. Należy je podawać w temperaturze 8-10°C.

wino bawarskieA czy wiecie jaki jest najbardziej znany deser w Berlinie? To krem przygotowany z żółtek, ubitego białka, cukru i żelatyny, z dodatkiem białego wina. Krem tężeje zazwyczaj w foremkach i jest podawany z sosem malinowym. Nazwa tego deseru to Berliner Luft (“berlińskie powietrze”), a pochodzi od delikatności i puszystości kremu. Możecie go przygotować sami, a my natomiast możemy polecić do niego białe słodkie wino Auslese (Rheinhessen) - idealne do ciast i innych słodkości.