Wino doskonale sprawdza się w roli składnika marynaty do mięs. Do jasnych mięs, na przykład drobiu lub ryb będzie pasowało wino wytrawne białe. Czerwonego wina używamy natomiast do wieprzowiny, lub wołowiny.

Przedstawiamy przepis na pyszne żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem.

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 marchewki
1 cebula
2 żabki czosnku
Marynata:
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
4 łyżki melasy z granatów
2 łyżki miodu (lub więcej do smaku)
3-4 szalotki
2-3 gałązki tymianku
Sól, pieprz
½ świeżego granata (opcjonalnie )

Żeberka dzielimy na porcje, myjemy, osuszamy. W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim , liśćmi laurowymi, obraną marchewką cebulą i czosnkiem. Do gotującej się wody dodajemy żeberka i gotujemy je 25-30 minut. Potem wyjmujemy je z wody i studzimy. Ostudzone żeberka oprószamy solą i pieprzem. W misce przygotowujemy marynatę łącząc ze sobą wino, miód, melasę i tymianek. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy żeberka i dokładnie mieszamy, dodajemy przekrojone na ćwiartki szalotki i tak przygotowane żeberka marynujemy minimum 3 godziny (najlepiej całą noc).

Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy żeberka kolejne 15 minut. Żeberka wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy pestkami granatu, listkami tymianku i serwujemy gorące.

Jeśli sos z pieczenia jest dla Was zbyt rzadki, przelewamy go na patelnie i odparowujemy do uzyskania pożądanej konsystencji na dużym ogniu.