Gorąco, a pić się chce... Jest lato, więc musi być gorąco ;) Dla tych którzy urlopy postanowili spędzić w domach, albo gdzieś w Polsce, ale troszeczkę jednak tęsknią za hiszpańskim klimatem podajemy kolejne przepisy na wykonanie orzeźwiającego letniego napoju z Półwyspu Iberyjskiego.
Sangria z ogórkiem i melonem
Składniki:
1 butelka białego wytrawnego wina
1/2 małego melona kantalupa lub miodowego (obrany i pokrojony na małe kawałki)
1/4 ogórka bez pestek (pokrojony w plasterki) + odrobina do dekoracji
1/2 limonki (pokrojonej na plasterki)
4 listki mięty
odrobina soku lub limoncello
woda gazowana
Wszystkie składniki z wyjątkiem wody gazowanej zmieszajcie w dzbanku. Włóżcie go na 2-4 godziny do lodówki. Po około 30 minutach schładzania, usuńcie listki mięty.
Gotową sangrię wlejcie do kieliszków wypełnionych lodem i dopełnijcie wodą gazowaną.
Udekorujcie plasterkami ogórka i limonki.
Sangria z truskawkami i mango
Składniki:
0,5 kg truskawek (bez szypułek, pokrojonych na drobne kawałki)
2 średniej wielkości dojrzałe mango (obrane i pokrojone w kostkę)
1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki
1 butelka wina (najlepiej białego typu Sauvignon Blanc lub Chardonnay)
1/2 szklanki jasnego rumu
4 szklanki Sprite lub 7Up
gałązki mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Pokrojone owoce wrzućcie do dużego dzbanka, zalejcie winem i rumem. Przykryjcie dzbanek z wierzchu i wstawcie do lodówki na około 4-5 godzin. Po wyjęciu napoju z lodówki, dodajcie do niego Sprite. Do kieliszków wrzućcie kawałki owoców, zalejcie je sangrią i udekorujcie listkami świeżej mięty.
0 komentarz(y)