Gorąco, a pić się chce... Jest lato, więc musi być gorąco ;) Dla tych którzy urlopy postanowili spędzić w domach, albo gdzieś w Polsce, ale troszeczkę jednak tęsknią za hiszpańskim klimatem podajemy kolejne przepisy na wykonanie orzeźwiającego letniego napoju z Półwyspu Iberyjskiego.

Sangria z ogórkiem i melonem

Składniki:

1 butelka białego wytrawnego wina

1/2 małego melona kantalupa lub miodowego (obrany i pokrojony na małe kawałki)

1/4 ogórka bez pestek (pokrojony w plasterki) + odrobina do dekoracji

1/2 limonki (pokrojonej na plasterki)

4 listki mięty

odrobina soku lub limoncello

woda gazowana

Wszystkie składniki z wyjątkiem wody gazowanej zmieszajcie w dzbanku. Włóżcie go na 2-4 godziny do lodówki. Po około 30 minutach schładzania, usuńcie listki mięty.
Gotową sangrię wlejcie do kieliszków wypełnionych lodem i dopełnijcie wodą gazowaną.
Udekorujcie plasterkami ogórka i limonki.

 

Sangria z truskawkami i mango

Składniki:

0,5 kg truskawek (bez szypułek, pokrojonych na drobne kawałki)

2 średniej wielkości dojrzałe mango (obrane i pokrojone w kostkę)

1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki

1 butelka wina (najlepiej białego typu Sauvignon Blanc lub Chardonnay)

1/2 szklanki jasnego rumu

4 szklanki Sprite lub 7Up

gałązki mięty do dekoracji (opcjonalnie)

Pokrojone owoce wrzućcie do dużego dzbanka, zalejcie winem i rumem. Przykryjcie dzbanek z wierzchu i wstawcie do lodówki na około 4-5 godzin. Po wyjęciu napoju z lodówki, dodajcie do niego Sprite. Do kieliszków wrzućcie kawałki owoców, zalejcie je sangrią i udekorujcie listkami świeżej mięty.