Czerwone, białe, różowe... Trzy różne kolory, czy temperatura w której mają być podane również musi być zróżnicowana? Otóż to, w jakiej temperaturze powinniśmy serwować wino, zależy właśnie od jego koloru. Wina podane za ciepłe lub za zimne, nie będą smakować i pachnieć tak jak powinny. Żeby wydobyć z wina maksimum aromatów, należy zastosować się  do kilku rad.

1. Wino musujące należy podawać schłodzone, najlepiej w temperaturze około 6 stopni.

2. Wina białe oraz różowe serwujemy w temperaturze 8-12°C.

3. Czerwone wino - w temperaturze 16-18°C.

4. Wina lżejsze, czyli białe i różowe, powinny zostać schłodzone przed podaniem, natomiast wina cięższe, jak na przykład czerwone, możemy podawać w temperaturze pokojowej.

5. Warto również pamiętać, że po wyjęciu z lodówki i odłożeniu na chwilę, temperatura wina zacznie wzrastać, więc nie powinno się czekać zbyt długo z serwowaniem. Po nalaniu go do kieliszków, warto włożyć je do coolera.

6. Często pijemy wino, trzymając kieliszek za czaszę, tym samym ogrzewając je - aby tego uniknąć trzymajmy kieliszek za nóżkę.