Sezon truskawkowy w pełni dlatego polecamy zrobić sobie lekkie koktajle, drinki na bazie wina i truskawek.

Koktajl truskawkowy na winie
500 g truskawek
1/4 szklanki cukru
sok z limonki
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1/2 szklanka przefiltrowanej wody
1/2 szklanki coca-coli

Truskawki, umyć, obrać z szypułek. Włożyć do wysokiego naczynia i razem z pozostałymi składnikami zmiksować. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Dla mocniejszego smaku można dodać 1-2 kieliszki wódki. Podać z pokruszonym lodem, listkami melisy.

 

Drink na białym winie z sokiem pomarańczowym i truskawkami

kruszony lód
150 ml wina białego półwytrawnego
likier pomarańczowy - 50 ml
sok z pomarańczy - 100 ml
truskawki - kilka plasterków
mięta - kilka liści


Do szklanki wsypać lód, wlać wino, likier i sok. Dodać truskawki i miętę. Zamieszać. Można też użyć wina słodkiego lub półsłodkiego.

 

Rossini - koktajl musujący z truskawkami

truskawki
prosecco lub wino musujące, szampan
cukier puder

Truskawki i prosecco schłodzić wcześniej w lodówce. Truskawki zmiksować w pojemniku blendera, następnie dodać tyle samo prosecco ile otrzymaliśmy musu (lub nieco więcej jeśli chcemy uzyskać bardziej wodnistą konsystencję). Dodać cukier puder do smaku i krótko zmiksować do połączenia się składników. Podawać w wysokich kieliszkach. Brzeg kieliszka można udekorować świeżą truskawką.