W porównaniu z tradycyjną metodą przechowywania i sprzedawania win w butelce, wina w kartonie mają swoje wady i zalety:

Zalety:

1. Dłużej zachowują świeżość po ich otwarciu. Wino nie wchodzi w kontakt z powietrzem i nie podlega oksydacji (utlenieniu).
2. Zazwyczaj są tańsze od porównywalnych win butelkowych o tej samej jakości.
3. Wygoda na piknikach i podobnych imprezach plenerowych – wyjęte z pudełka worki są wygodne, łatwe w transporcie i lżejsze od tradycyjnych butelek.
4. Łatwość otwierania – wina w kartonie nie potrzebują żadnych narzędzi (korkociągów) do ich otworzenia.
5. Są znacznie lżejsze i mniejsze (porównując takie same pojemności) od butelkowanych win, co powoduje, że są tańsze w transporcie i są bardziej „zielone”, ekologiczne.

Wady:
1. Wina w kartonie nie nadają się do długotrwałego przechowywania. Po około dwunastu miesiącach można zauważyć wyraźne pogorszenie się ich jakości, wszystkie wina tego typu powinny być spożyte do daty ważności wyznaczonej przez producenta.
2. Znacznie mniejszy wybór w porównaniu z winami butelkowanymi.