New Brazil Otavio Reis, 250 g +

Colombia Santa Maria, kawa bezkofeinowa, 250 g

63,00 zł z VAT

Nowy

Decaf - Kawa bezkofeinowa

Region: Santa Maria, Huila

Odmiana: Castillo, Caturra, Colombia, Bourbon

1 700 - 2 100 m.n.p.m.

Kawa ziarnista, 100% arabica specialty, palona i pakowana w Czechach.

Więcej szczegółów

Dodaj do listy życzeń

płatność logo

Sweet & Juicy

Niezwykle słodka, soczysta i bardzo czysta w smaku. Doskonale sprawdzi się zarówno w espresso, jak i w metodach przelewowych, gdzie pięknie ujawnia się słodycz panela (cukru trzcinowego) w połączeniu z owocowymi nutami mirabelek, śliwek lub czerwonych jabłek. Całość uzupełnia przyjemny orzechowy aromat i pełne, gęste body. W espresso bardziej wyczuwalna jest wyższa kwasowość, dzięki czemu można spodziewać się intensywnie owocowego charakteru oraz typowego, lekko dymnego aromatu, który często towarzyszy metodzie dekofeinizacji „sugar cane”. To jedna z najlepszych kaw bezkofeinowych, jakie mieliśmy – bez problemu dorównuje klasycznym kawom!

Kawa bezkofeinowa pochodzi tym razem z produkcji zrzeszenia rolników z regionu Santa Maria, tworzonego przez 25 małych plantatorów z departamentu Huila w Kolumbii. To mieszanka lokalnych odmian: Colombia, Caturra, Castillo i Pink Bourbon.

Wszystkie kawy zostały najpierw poddane klasycznemu procesowi obróbki mokrej, po czym zostały zmieszane i pozbawione kofeiny. Proces dekofeinizacji odbył się lokalnie, z wykorzystaniem metody „sugar cane” przez kolumbijską firmę. Do Europy kawa trafia już bezkofeinowa, co nie jest zbyt typowe.

Dla ciekawostki – istnieją odmiany kawowca o niskiej zawartości kofeiny, ale komercyjnie (przynajmniej na razie) nie są uprawiane na szeroką skalę. Znacznie łatwiej jest pozbyć się kofeiny z klasycznych odmian na późniejszym etapie przetwarzania.

Metoda „sugar cane”:

  1. Ziarna są najpierw oczyszczane gorącą parą i nawilżane gorącą wodą, aby napęczniały i zmiękły.

  2. W drugiej fazie następuje hydroliza kofeiny, wspomagana przez naturalnie występujący w ziarnach kwas chlorogenowy. Ekstraktory wykorzystywane w tym procesie pozyskiwane są naturalnie – w wyniku fermentacji trzciny cukrowej (stąd nazwa metody). Za pomocą octanu etylu zmniejsza się zawartość kofeiny w ziarnach do pożądanego poziomu, w kilku powtarzanych etapach moczenia.

  3. Następnie ziarna są ponownie oczyszczane z resztek octanu etylu za pomocą nasyconej pary wodnej i mechanicznie suszone do standardowego poziomu wilgotności 10–12%.

30 produktów w tej kategorii

Zobacz więcej produktów w wybranej przez Ciebie kategorii!

Compare