Katalog
Ładowanie...
Najstarsze ślady wytwarzania wina białego liczą sobie około 7500 lat. Produkuje się je w wyniku fermentacji alkoholowej miąższu winogron jasnych lub ciemnych celem utrzymania żółtej barwy oraz klarowności.
Ze względu na wykorzystywanie bardzo różnorodnych szczepów winogron czy metod winifikacji oraz zawartości cukru resztkowego białe wino odznacza się bardzo dużą różnorodnością.
Za najklasyczniejsze wino białe uznaje się kwaskowate wino wytrawne, jednak białe wina słodkie lub półsłodkie, a także wino musujące zdają się nie ustępować popularności tej pierwszej odmiany.
Wina białe cechują się niezwykle szeroką paletą aromatów. Mogą odznaczać się owocowymi nutami zapachowymi cytrusów czy też białych owoców, takich jak jabłko, pigwa czy brzoskwinia, a także orzechów. Smak wina białego, bazujący n a kwasowości, również jest niezwykle zróżnicowany, zwłaszcza że mamy do czynienia zarówno z winami wytrawnymi, jak i tym wzmocnionymi obecnością cukru. Każdy smakosz znajdzie tutaj coś dla siebie.
Wino białe należy podawać w kieliszkach o przejrzystym i bezbarwnym szkle, tak by móc należycie ocenić barwę. Kieliszki te są wyższe oraz węższe niż podawane do wina czerwonego.
Pijąc to wino szybko dostrzeżemy w nim owocowe nuty i aromaty. Ich świeżość jest wyczuwalna z każdym kolejnym łykiem, dostarczającym nam nowych doznań smakowych. Wino najlepiej komponuje się wraz z słodkimi deserami na bazie czekolady, a także w komplecie z owocami – idealne do czekoladowego fondue.
Wino otwiera się intensywnymi aromatami świeżych brzoskwiń i delikatnych akcentów miodu. Smak jest równie zaskakujący, oferując połączenie soczystych owoców cytrusowych, subtelnego dębu i delikatnej mineralności.
To wino emanuje intensywnym złoto-żółtym odcieniem, niemal przypominającym koniak. Jego aromat jest niezapomniany, z delikatnymi nutami roślinnymi, które przywołują skojarzenia z różami, werbeną i pelargoniami. Paleta smaków jest zarówno skoncentrowana, jak i lekka, oferując wyjątkowe doznania z każdym łykiem.
Białe wino z Hiszpanii. Kolor blado żółty i złote refleksy. Dobrze rozpoznawalny jabłkowy aromat, z dodatkiem brzoskwiń i tropikalnych owoców. Przyjemnie skomponowana paleta smaków i zapachów, gwarantująca miły finisz. Sprawdzi się w zestawie z miękkimi serami, owocami morza oraz pastami.
Pochodzące z Hiszpanii białe półwytrawne wino o bogatych aromatach. Dojrzałe banany, egzotyczne owoce, róża i jaśmin – wszystko to w nim odnajdziemy. Wino przyjemne, słodkie i zaskakujące delikatnością, zapewniając posmak zielonych jabłek. Pasuje do większości owoców morza, ryb, melonów, szynek i pasztecików z ciasta francuskiego.
S. Margherita Pinot Grigio to wino o słomkowożółtym kolorze i intensywnym zapachu. Jego kwiatowo-owocowy bukiet oraz wytrawny smak z cytrusowym posmakiem nadają mu wyrazisty charakter.
Półsłodkie wino z RPA, pachnące brzoskwiniami i muszkatem. Pijąc go można poczuć miłe i delikatne miodowe nuty, przeplatające się z suszonymi brzoskwiniami. Wino wzbogacone delikatnością świeżej kwasowości. Sprawdza się w roli aperitifu do deserów, owoców, oraz mniej lub bardziej pikantnych dań.
Wino białe, wytrawne, hiszpańskie, o bukiecie przepełnionym świeżymi owocami z domieszką jaśminu. W tle dobrze wyczuwalny kwiat pomarańczy. Kolor jasno żółty o złocistych odcieniach. W smaku jedwabiste i dobrze wyważone. Pasuje do owoców morza – skorupiaków i ostryg, a także past wzbogaconych sosami – jasnymi.
Szampan z Francji o żółto złotym kolorze. W smaku delikatne i bardzo bogate w bąbelki. Pianka trwała, długo się utrzymuje. W smaku dają się czuć aromaty soczystych i świeżych brzoskwiń, kwiatów oraz wanilii. Szampan bardzo świeży i umiejętnie zbilansowany smakiem owoców oraz miodu. Podawać można jako aperitif, a także dodatek do ciast, owoców i deserów...
Francuski szampan o jasno złoto żółtym kolorze. Pianka długo się utrzymuje. Bogate w aromaty cytrusowe, brzoskwiniowe, fig suszonych. Dodana miodowa nuta uzupełnia wyjątkowość smaku, nadając całości wrażliwej świeżości. Może być podawany w towarzystwie deserów.
Australijskie wino wytrawne. Białe, zapewniające świeżość i aromatyczne owocowe nuty – cytrusów, grapefruitów oraz lekkie tony miodowe i gruszkowe, Pasuje do drobiu, owoców morza, sałatek i dań wegetariańskich.
Włoskie świeże wino wytrawne. Bogate w aromaty owoców cytrusowych, o aksamitnej strukturze i właściwej kwasowości. Pasuje do owoców morza takich jak skorupiaki, pasty i dania z lżejszych mięs.
Wytrawne wino białe. Zabarwienie blado słomkowe. Refleksy zielonkawe. Aromaty obejmują świeże owoce cytrusów oraz melonową nutę. Kompozycja wyjątkowo dobrze zrównoważona. Konsystencja kremowa. Zakończenie miłe i długie.
Wino wytrawne, białe. Kolor blado żółty. Aromatyczne wino o smaku owoców tropikalnych, dobrze dojrzałych. Nuta drzewa cytrusowego. Jedwabista paleta, struktura dobra, posmak długi. Będzie dobrze sprawowało się w roli aperitifu, a także podane do ryb w sosach oraz potraw z grilla i tych pieczonych.
To wino to wytrawne, włoskie cudo. Owoce jabłek są tu głównymi bohaterami, soczyste i dojrzałe. Podniebienie zostaje oczarowane owocowym bukietem, w którym delikatne nuty maślano-waniliowe dodają głębi i wyrafinowania. Jest lekkie i orzeźwiające, jak wiosenny powiew. Podawaj je schłodzone do temperatury 10-12°C, aby maksymalnie cieszyć się jego smakiem.
Jego intensywne aromaty cytrusów i egzotycznych owoców wnoszą do degustacji ekscytującą eksplozję zapachów, podkreśloną subtelnie przez mineralne akcenty, które dodają mu charakteru. Ten eliksir zmysłów zaskakuje bukietem, który urzeka i wciąga, podążając za nutami cytrusowymi aż po owocowe rejony egzotyki.
To wino oczarowuje swoją delikatnie żółtą barwą z subtelnym bursztynowym blaskiem, przywołując na myśl promienie zachodzącego słońca. W aromacie urzeka świeżością, odsłaniając soczyste nuty dojrzałej brzoskwini i zadziornej limonki. Na podniebieniu zaskakuje swoją delikatnością i harmonią, idealnie wyważone, pozostawiające przyjemny, owocowy posmak.
Hiszpańskie półwytrawne białe wino. Kolor blado żółtym. Aromaty świeżutkich gron z dodatkiem pozostałych owoców, takich jak banan i pigwa, oraz kwiatami akacji i różanymi nutami z dodatkiem rozmarynku. W smaku delikatne i słodkie.
Wino białe o bladym, słomkowym kolorze. Świetliste i duża liczbą bąbelków. Miły dla podniebienia owocowy aromat wzbogacony jabłkowymi nutami z dodatkiem gruszek, ananasów i cytryn. Świeże i łatwe do picia, bardzo dobrze zbalansowane. Kwasowość na umiarkowanie niskim poziomie. Pasuje jako aperitif, a także dodatek do przekąsek i niezbyt ciężkich mięsnych...
Jego subtelna mieszanka aromatów przypraw, takich jak szczypta pieprzu i liść laurowy, maluje obraz kulinarnej ekscytacji na podniebieniu. Głęboka nuta wanilii, która stopniowo się wyłania, dodaje tej kompozycji wyjątkowej harmonii.
Włoskie musujące wino białe. Wyprodukowane przy użyciu metody Charmat. Kolor słomkowo blady. Wyraźne jabłkowo aromaty. W smaku świeże i zaskakująco dobrze zbalansowane.
Musujące białe wino z Hiszpanii. Kolor blady, słomkowy. Bąbelki bardzo trwałe. W smaku daje się wyczuć owocowy aromat, z prowadzącą nutą jabłka, gruszki, cytryny i ananasa. Bardzo przyjemnie się go pije, zapewnia orzeźwienie. Struktura dobrze zbudowana, kwasowość na niskim poziomie. Może być używany jako aperitif, podawany do przekąsek, a także...
W smaku doświadczysz prawdziwej harmonii. Owoce cytrusowe wnoszą świeżość i lekkość, tworząc radosną symfonię na podniebieniu. Finisz tego wyjątkowego trunku uraczy Cię przyjemną maślanością, która otula kubki smakowe jak delikatny dotyk. Kraj: Francja
Wyrazisty i zmysłowy, ten pełny i dobrze zbudowany trunek kusi intensywnymi aromatami owoców, kwiatów i przypraw, dopełnionymi delikatną nutą słodyczy. Doskonale skomponowany, zachęcający do degustacji już od temperatury 12°C.