Katalog
Ładowanie...
Wina ekologiczne to szeroki termin, w którym mieszczą się wina biodynamiczne, organiczne i naturalne. Są to wina powstałe na bazie winogron lub owoców z upraw, na których nie wykorzystuje się syntetycznych nawozów, ani środków ochrony roślin. Aby wino mogło być sprzedawane jako ekologiczne, musi mieć certyfikat, który potwierdza sposób uprawy roślin i produkcji wina. Certyfikacją zajmują się biura certyfikacyjne czuwające na terenie danego kraju. W Polsce nadzór nad organizacjami certyfikacyjnymi pełni Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wina ekologiczne mogą być zarówno winami gronowymi, jak i owocowymi. Ekologiczne wina owocowe można, podobnie jak tradycyjne, podzielić ze względu na zawartość cukru na wina wytrawne, półwytrawne i słodkie oraz ze względu na kolor na wina czerwone, białe i różowe. Wina ekologiczne, które znajdą Państwo w naszej ofercie są dokładnie weryfikowane. Zależy nam, na wysokiej jakości, dlatego sprawdzamy autentyczność certyfikatu. W sprzedaży mamy wina organiczne renomowanych producentów.
Wina ekologiczne są produkowane zgodnie ze ściśle określonymi standardami i podlegają szczegółowej kontroli już na etapie uprawy gron lub owoców. Dzięki temu, kupując wino ekologiczne, można spodziewać się produktu wysokiej jakości. W winach naturalnych również mogą znajdować się wprowadzone przez producenta siarczyny, jednak ich stężenie jest zazwyczaj o wiele mniejsze, niż ma to miejsce w przypadku win konwencjonalnych. Istnieją również wina zawierające wyłącznie siarczyny pochodzenia naturalnego.
Serdecznie zapraszamy do poznania naszej oferty win ekologicznych oraz zachęcamy do współpracy.
Wino, którego ciemny czerwony kolor doskonale prezentuje się w towarzystwie smacznego jedzenia. Cudownie aromatyczne. Owoce czerwone z pikantnymi nutami. Paleta bogata w okrągłe taniny i długi finisz. Niezwykle elegancka. Pasuje do dań z czerwonych mięs, a także bardziej pikantnych dań, również tych na bazie ciasta francuskiego jak i grillowanych posiłków.
Wino wytrawne, białe. Kolor blado żółty. Aromatyczne wino o smaku owoców tropikalnych, dobrze dojrzałych. Nuta drzewa cytrusowego. Jedwabista paleta, struktura dobra, posmak długi. Będzie dobrze sprawowało się w roli aperitifu, a także podane do ryb w sosach oraz potraw z grilla i tych pieczonych.
Crudo, to wyjątkowe wino organiczne, które zachwyca świeżym i owocowym smakiem, uzupełnionym nutą przypraw i delikatną kwasowością. Jego zintegrowany dębowy charakter nadaje mu wyjątkowej głębi i kompleksowości.
Wytwarzane z najpopularniejszego na Sycylii szczepu winogron, Nero d’Avola to pełne wino o intensywnych aromatach czarnych i czerwonych jagód. W smaku wyraźnie wyczuwalne suszone owoce z nutami czekoladowymi. Głęboki, fioletowy kolor z rubinowymi refleksami doskonale współgra z mocnym finiszem.
Jasnożółty kolor. Zapach dojrzałych owoców cytrusowych z nutami wanilii i dębu. W ustach smak dojrzałych owoców cytrusowych i jabłek. Wino organiczne.
Ciemno czerwony kolor. W zapachu soczyste i świeże aromaty ciemnych jagód z nutą śliwek i wanilii. W ustach wyważone, pełne wino o świeżym i delikatnym smaku owoców jagodowych, ziół i wanilii. Wino organiczne.
Ciemno czerwony kolor. W nosie uwodzi zapachem ciemnych jagód z pikantnymi ziołami. W smaku pełne wino z gładkimi taninami, ciemnymi owocami jagód i bogatym, długim finiszem. Wino organiczne.
Winifikacja tego wina odbywa się z pasją i zaangażowaniem, począwszy od sycylijskich winogron Zibibbo, aż po precyzyjną fermentację w zbiornikach ze stali nierdzewnej, zachowując temperaturę 14-16°C. To wino, które nie tylko kusi podniebienie, ale także przenosi Cię w podróż przez egzotyczne smakowe krajobrazy Sycylii.