Katalog
Ładowanie...
Gruzja to najstarszy region winiarski słynący z produkcji wina z ekologicznych upraw o wyjątkowych walorach smakowych i niezwykłym aromacie. Szczepy winorośli, z których produkuje się wina są endemiczne, nie spotkamy ich nigdzie indziej tylko na terenie Gruzji. Oryginalna metoda wytwarzania przez winiarzy tzw. Kvevri polega na leżakowaniu win w specjalnych glinianych naczyniach, które po napełnieniu sokiem szczelnie zamyka się drewnianą pokrywą i zasypuje ziemią na 5-6 miesiący. W niektórych kwewri wino mogło być przechowywane nawet 50 lat. Metoda ta została zapisana na liście Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości w 2013 roku.
Według rozmaitych szacunków w Gruzji znajduje się od 50 do 500 odmian winorośli, z czego zarejestrowanych jest 38 i do najważniejszych należą szczepy: Rkatsiteli (białe) i Saperavi (czerwone). W ofercie naszego sklepu internetowego PaletaWin.pl znajdują się wina gruzińskie czerwone i białe oraz wzmacniane alkoholem o różnym smaku przy czym najwięcej produkuje się półwytrawnych, półsłodkich i słodkich. Są wyraziste w smaku, krystaliczne, bogate w witaminy i całkowicie organiczne. Szczególnie polecamy Sachino, Chochori i wina w eleganckich kamionkach.
W Gruzji wyróżnia się 5 największych regionów winiarskich podzielonych na mikroregiony tzw. apelacje. Czołowe miejsce zajmuje Kachetia, gdzie rośnie 70% uprawianych winogron, następnie Imeretia - drugi z największych regionów gruzińskich z apelacją Swiri dla białych win wytrawnych, kolejno Kartlia - z apelacją Ateni słynącą z produkcji win musujących wzmacnianych atenuri, Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia z apelacjami Khvanchkara i Tvishi oraz Wybrzeże Czarnomorskie.
Oferujemy wina gruzińskie bogate i wyraziste w smaku w atrakcyjnych cenach!
Czerwone wytrawne wino starzone 9 miesięcy w beczce. Wino robione z gruzińskich starych odmian winorośli zbieranych w dolinie Saguramo takich jak Shavkapito, Buza, Danakharuli.
Wytrawne wino starzone w beczce Wino robione z gruzińskich starych odmian winorośli zbieranych w dolinie Saguramo.
Białe wino wytrawne z regionu Tsageria. Zrobione z wyselekcjonowanych winogron z Tsolikauri.
Wytawne wino czerwone starzone w beczce.
Najbardziej niezwykłe i archaiczne spośród tradycyjnych gruzińskich win są oczywiście białe wina kachetyjskie (znane również jako pomarańczowe lub bursztynowe).
Nasze wino SaperaviQvevri wytwarzane jest tradycyjną metodąz odmiany winorośli Saperavi, zbieranej w Kwareli w regionie Kacheti.
Lekkie i orzeźwiające gruzińskie białe wino wytrawne o subtelnych aromatach owoców cytrusowych i jabłek. W ustach delikatne i dobrze zbalansowane, o żywej kwasowości i przyjemnie długim, czystym posmaku. Podawać jako aperitif, do ryb, owoców morza i lekkich sałatek.
Półsłodkie czerwone gruzińskie wino o ciemnoczerwonej barwie i aromatach świeżych, mocno dojrzałych ciemnych owoców. W ustach krągłe i przyjemne, o łagodnej słodyczy doskonale zbalansowanej rześką kwasowością i długim posmaku. Podawać do tart z czerwonymi owocami i galaretek.
Białe gruzińskie wino półwytrawne o słonecznej barwie i delikatnych aromatach jasnych owoców wzbogaconych o subtelne nuty kwiatowe. Na podniebieniu lekkie i orzeźwiające, o przyjemnej nucie słodyczy świetnie zrównoważonej żywą kwasowością i długim, owocowym posmaku. Podawać do sałatek owocowych, tarty z jasnymi owocami, ciast z jabłkami.