Wina gruzińskie

Gruzja to najstarszy region winiarski słynący z produkcji wina z ekologicznych upraw o wyjątkowych walorach smakowych i niezwykłym aromacie. Szczepy winorośli, z których produkuje się wina są endemiczne, nie spotkamy ich nigdzie indziej tylko na terenie Gruzji. Oryginalna metoda wytwarzania przez winiarzy tzw. Kvevri polega na leżakowaniu win w specjalnych glinianych naczyniach, które po napełnieniu sokiem szczelnie zamyka się drewnianą pokrywą i zasypuje ziemią na 5-6 miesiący. W niektórych kwewri wino mogło być przechowywane nawet 50 lat. Metoda ta została zapisana na liście Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości w 2013 roku.

Według rozmaitych szacunków w Gruzji znajduje się od 50 do 500 odmian winorośli, z czego zarejestrowanych jest 38 i do najważniejszych należą szczepy: Rkatsiteli (białe) i Saperavi (czerwone). W ofercie naszego sklepu internetowego PaletaWin.pl znajdują się wina gruzińskie czerwone i białe oraz wzmacniane alkoholem o różnym smaku przy czym najwięcej produkuje się półwytrawnych, półsłodkich i słodkich. Są wyraziste w smaku, krystaliczne, bogate w witaminy i całkowicie organiczne. Szczególnie polecamy Sachino, Chochori i wina w eleganckich kamionkach.

Regiony winiarskie

W Gruzji wyróżnia się 5 największych regionów winiarskich podzielonych na mikroregiony tzw. apelacje. Czołowe miejsce zajmuje Kachetia, gdzie rośnie 70% uprawianych winogron, następnie Imeretia - drugi z największych regionów gruzińskich z apelacją Swiri dla białych win wytrawnych, kolejno Kartlia - z apelacją Ateni słynącą z produkcji win musujących wzmacnianych atenuri, Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia z apelacjami Khvanchkara i Tvishi oraz Wybrzeże Czarnomorskie.

Oferujemy wina gruzińskie bogate i wyraziste w smaku w atrakcyjnych cenach!

Wyświetlono 1 - 17 z 17 produktów