Katalog
Ładowanie...
Wina musujące to wina nasycone dwutlenkiem węgla. Początki win tego rodzaju sięgają XVII wieku, a ich powstanie przypisuje się hiszpańskiemu mnichowi zakonu Benedyktynów Dom Perignon, który to odkrył metodę długiej fermentacji wina w butelkach. Aż do XIX wieku wina musujące były trunkami elitarnymi, na które mogły sobie pozwolić tylko nieliczne warstwy społeczne. Dopiero rozwój przemysłu i upowszechnienie się metody butelkowania sprawiło, że wino musujące stało się dostępne dla każdego. Ponieważ przez długi czas wina musujące były produktem drogim i trudno dostępnym, spożywano je, kiedy była szczególna okazja. Do dziś wina musujące, towarzyszą celebrowaniu ważnych wydarzeń. Efektowny moment wystrzeliwania korka i bąbelki musujące w kieliszku kojarzą się z uroczystością i na długo zapadają w pamięć.
Wina musujące mogą być czerwone, białe, różowe, słodkie, wytrawne lub półwytrawne. Najbardziej znane rodzaje win musujących to:
Bez wątpienia najpopularniejszym z nich jest szampan. Oryginalny szampan jest produktem regionalnym, produkowanym w Szampanii – regionie w północno-wschodniej Francji. Drugim, znanym i lubianym rodzajem win musujących jest Cava – hiszpańskie wino musujące produkowane tradycyjnymi metodami z katalońskich odmian winogron. Wina musujące powstają również we Włoszech. Do najpopularniejszych win nalezą: produkowane w Piemoncie Asti, które uważane jest za jedno z najlepszych win musujących na świecie oraz Prosecco – białe wino wytwarzane w regionie Venetto.
Wina musujące są lekkie i orzeźwiające, dzięki czemu dobrze komponują się z daniami z ryb, drobiu, a nawet mięs. Aby wydobyć pełnię smaku, najlepiej przed otwarciem schłodzić butelkę. Zalecana temperatura serwowania wina musującego to 6-9°C.
W naszej ofercie znajdą Państwo wysokiej jakości wina musujące z całego świata. Wszystkie wina dostępne są w konkurencyjnej cenie. Serdecznie zapraszamy do kontaktu i współpracy.
Wino białe o bladym, słomkowym kolorze. Świetliste i duża liczbą bąbelków. Miły dla podniebienia owocowy aromat wzbogacony jabłkowymi nutami z dodatkiem gruszek, ananasów i cytryn. Świeże i łatwe do picia, bardzo dobrze zbalansowane. Kwasowość na umiarkowanie niskim poziomie. Pasuje jako aperitif, a także dodatek do przekąsek i niezbyt ciężkich mięsnych...
Musujące białe wino z Hiszpanii. Kolor blady, słomkowy. Bąbelki bardzo trwałe. W smaku daje się wyczuć owocowy aromat, z prowadzącą nutą jabłka, gruszki, cytryny i ananasa. Bardzo przyjemnie się go pije, zapewnia orzeźwienie. Struktura dobrze zbudowana, kwasowość na niskim poziomie. Może być używany jako aperitif, podawany do przekąsek, a także...
Włoskie musujące wino białe. Wyprodukowane przy użyciu metody Charmat. Kolor słomkowo blady. Wyraźne jabłkowo aromaty. W smaku świeże i zaskakująco dobrze zbalansowane.
Wino musujące, białe półsłodkie. Baron de Bellac Demi Sec pochodzi z wysele-kcjonowanych winnic, położonych w różnych regionach Francji. Zostało wyprodukowane z winogron Ugni Blanc, przy zastoso-waniu metody wtórnej fermentacji.
Blado-słomkowy kolor. Dominują aromaty owocowe z tradycyjnych szczepów: białe owoce (jabłka, gruszki), cytrusy oraz nuty kwiatowe. W ustach wyraziste, kremowe i świeże.
Olśniewający, różowy kolor. Żywe aromaty owocowe z nutami czerwonych i cytrusowych owoców. Wyrazisty kremowy posmak w ustach; drobne, dobrze zintegrowane bąbelki; świeże i zaokrąglone na podniebieniu.
Lśniący, żółty kolor z zielonymi refleksami. Drobne i trwałe bąbelki tworzą orzeźwiający charakter, który dopełniają aromaty cytrusów z nutami tropikalnych owoców. Na podniebieniu kremowe, pełne, kompletne.
Japońskie białe, musujące wino, o przyjemnym brzoskwiniowym aromacie i jasnożółtej barwie. W smaku delikatnie słodkie i aksamitne ze świeżą cytrusową nutą. Perfekcyjny balans pomiędzy musującym winem a owocowością pochodzącą ze śliwek ume „Nanko”.
Półwytrawne, lecz stonowane prosecco o żywym, kwiatowo-cytrusowym aromacie z nutami jabłka, gruszki, akacji oraz niuansami mineralnymi i żywicznymi. Poleca się do dań i przystawek na bazie sałat, wędlin i niezbyt intensywnych serów oraz jako aperitif. Podawać w temperaturze 6-8ºC.
Prosecco, które rozsławiło się na całym świecie, zaskakuje i ujawnia się w kieliszku, dając emocje z każdym łykiem. Jasny, słomkowy kolor. Aromaty akacji, brzoskwiń i kwiatów gruszy. Delikatne bąbelki. Aromaty akacji i brzoskwini. W ustach energiczne i żywiołowe.
W zapachu nuty kwiatów i owoców cytrusowych. W ustach delikatne, półsłodkie i orzeźwiające.
Delikatny, dobrze zbalansowany smak, połączony z orzeźwiającymi bąbelkami. Wino cechują wspaniałe walory smakowe, które zawdzięcza najlepszym winogronom, z których powstaje. Wino o rubinowym kolorze z fioletowymi refleksami. Głęboki owocowy bukiet
Kolor złotobrązowy. W smaku wyczuwalne nuty kandyzowanych owoców i jagód z dobrze zrównoważoną kwasowością
Wino różowe musujące półsłodkie. Doskonałe jako aperitif. Jest także optymalnym towarzyszem lekkich włoskich pierwszych dań.
Aromatyzowany napój na bazie wina Fragolino charakteryzuje się słodkim smakiem z delikatną pianką, dzięki czemu idealnie nadaje się jako aperitif. Cechuje się przyjemnym zapachem i smakiem truskawiki.
Olśniewający żółty słomkowy kolor. Intensywne, owocowe aromaty z lekkimi nutami jabłek i gruszek. Świeże i delikatne z przyjemnym wykończeniem.
Jasny, słomkowy kolor z eleganckimi bąbelkami. Bukiet pełen aromatów miodu, kwiatów oraz jabłek. W smaku delikatne, odpowiednio zbalansowane.
Dzięki miękkim bąbelkom, owocowym i kwiatowym nutom Frontera Spritzer zabierze Cię w wspaniały wiosenny wieczór. Te bladożółte wino z atrakcyjnymi nutami czarnego bzu przeniesie Cię do kwiecistej wiosny. Wyróżnia się na podniebieniu zrównoważoną i orzeźwiającą kwasowością. Frontera Spritzer Elderflower idealnie nadaje się na wieczór z makaronem Pad Thai...
Eleganckie spumante, które w wyniku długotrwałej (60 dni) wtórnej fermentacji na osadzie nabywa kremowej konsystencji i pięknych aromatów głogu, owoców cytrusowych i zielonego jabłka z nutką mentolu. Delikatne musowanie i gęsta piana świadczą o wysokiej jakości tego wina.
Jasnożółta barwa z jasnymi drobinkami. Z cienkim kordonem bąbelków. Świeży i owocowy zapach miąższu białych owoców z odrobiną kwiatów. Naprawdę lekkie nuty fermentacji. Świeże wino z dobrym wsparciem kwasowości. Eteryczny zrównoważony bukiet z nutami jabłek i owoców cytrusowych z mrowiącą w ustach kwasowość, która zwiększa długotrwałe wykończenie.
W zapachu wino jest świeże, owocowe i kwiatowe. Dodatkowo wyczuwalne są delikatne nuty fermentacyjne. Zielone jabłka i owoce cytrusowe pobudzają podniebienie, a zrównoważona, ale mrowiąca kwasowość wzmacnia utrzymujący się finisz.
Opisuje się słomkowożółte wino o zielonych refleksach, które emanuje owocowym aromatem z subtelnymi nutami cytryny, zielonego jabłka oraz soczystego ananasa. W smaku to wino prezentuje wyjątkową równowagę, orzeźwiając podniebienie, pozostawiając jednocześnie długotrwałe wrażenie z przyjemnymi pęcherzykami musującymi na podniebieniu.
Aromaty akacji, delikatne nuty brzoskwiń oraz bukiet kwiatów gruszy układają się w harmonijną symfonię, rozbrzmiewając w powietrzu i kusząc zmysły do dalszej podróży. W pierwszym łyku odkrywasz niezwykłą równowagę pomiędzy łagodnością a intensywnością, między subtelnym smakiem a rześkością.
Metoda Charmat jest popularna w produkcji prosecco, zapewniając mu zachowanie owocowych aromatów i świeżości. Kontrolowana temperatura wytwarzania oraz stabilizacja na zimno pomagają utrzymać jakość i wyważony smak wina. Owocowe nuty gruszki i zielonego jabłka zapewne nadają mu przyjemną słodycz, podczas gdy akcenty akacji i bzu dodają subtelności i...