Katalog
Ładowanie...
Wina musujące to wina nasycone dwutlenkiem węgla. Początki win tego rodzaju sięgają XVII wieku, a ich powstanie przypisuje się hiszpańskiemu mnichowi zakonu Benedyktynów Dom Perignon, który to odkrył metodę długiej fermentacji wina w butelkach. Aż do XIX wieku wina musujące były trunkami elitarnymi, na które mogły sobie pozwolić tylko nieliczne warstwy społeczne. Dopiero rozwój przemysłu i upowszechnienie się metody butelkowania sprawiło, że wino musujące stało się dostępne dla każdego. Ponieważ przez długi czas wina musujące były produktem drogim i trudno dostępnym, spożywano je, kiedy była szczególna okazja. Do dziś wina musujące, towarzyszą celebrowaniu ważnych wydarzeń. Efektowny moment wystrzeliwania korka i bąbelki musujące w kieliszku kojarzą się z uroczystością i na długo zapadają w pamięć.
Wina musujące mogą być czerwone, białe, różowe, słodkie, wytrawne lub półwytrawne. Najbardziej znane rodzaje win musujących to:
Bez wątpienia najpopularniejszym z nich jest szampan. Oryginalny szampan jest produktem regionalnym, produkowanym w Szampanii – regionie w północno-wschodniej Francji. Drugim, znanym i lubianym rodzajem win musujących jest Cava – hiszpańskie wino musujące produkowane tradycyjnymi metodami z katalońskich odmian winogron. Wina musujące powstają również we Włoszech. Do najpopularniejszych win nalezą: produkowane w Piemoncie Asti, które uważane jest za jedno z najlepszych win musujących na świecie oraz Prosecco – białe wino wytwarzane w regionie Venetto.
Wina musujące są lekkie i orzeźwiające, dzięki czemu dobrze komponują się z daniami z ryb, drobiu, a nawet mięs. Aby wydobyć pełnię smaku, najlepiej przed otwarciem schłodzić butelkę. Zalecana temperatura serwowania wina musującego to 6-9°C.
W naszej ofercie znajdą Państwo wysokiej jakości wina musujące z całego świata. Wszystkie wina dostępne są w konkurencyjnej cenie. Serdecznie zapraszamy do kontaktu i współpracy.
Wino białe o bladym, słomkowym kolorze. Świetliste i duża liczbą bąbelków. Miły dla podniebienia owocowy aromat wzbogacony jabłkowymi nutami z dodatkiem gruszek, ananasów i cytryn. Świeże i łatwe do picia, bardzo dobrze zbalansowane. Kwasowość na umiarkowanie niskim poziomie. Pasuje jako aperitif, a także dodatek do przekąsek i niezbyt ciężkich mięsnych...
Musujące białe wino z Hiszpanii. Kolor blady, słomkowy. Bąbelki bardzo trwałe. W smaku daje się wyczuć owocowy aromat, z prowadzącą nutą jabłka, gruszki, cytryny i ananasa. Bardzo przyjemnie się go pije, zapewnia orzeźwienie. Struktura dobrze zbudowana, kwasowość na niskim poziomie. Może być używany jako aperitif, podawany do przekąsek, a także...
Włoskie musujące wino białe. Wyprodukowane przy użyciu metody Charmat. Kolor słomkowo blady. Wyraźne jabłkowo aromaty. W smaku świeże i zaskakująco dobrze zbalansowane.
Wino musujące, białe półsłodkie. Baron de Bellac Demi Sec pochodzi z wysele-kcjonowanych winnic, położonych w różnych regionach Francji. Zostało wyprodukowane z winogron Ugni Blanc, przy zastoso-waniu metody wtórnej fermentacji. Charakteryzuje się delikatnymi nutami cytrusów i jabłek. Polecane jako aperitif, kompan owoców i słodkich przekąsek.
Wino musujące, białe wytrawne .Baron de Bellac Brut pochodzi z wyselekcjonowanych winnic, położonych w różnych regionach Francji. Zostało wyprodukowane z winogron Ugni Blanc, przy zastosowaniu metody wtórnej fermentacji. Charakteryzuje się delikatnymi nutami cytrusów i jabłek. Polecane jako aperitif i kompan różnych przekąsek.
Vin Mousseux De Qualité, Blanc De Blancs – France Wino Francuskie, białe wytrawne.,Słomkowo żółty kolor z zielonkawymi refleksami. Aromaty owoców cytrusowych z nutami jabłek i gruszek. Dobrze zbalansowane o delikatnej kwasowości i przyjemnym zakończeniu. Aperitif, białe mięsa, ryby, owoce morza, desery.
Wino z USA, białe półsłodkie. Bradzo owocowe, lekkie i przyjemne dla podniebienia wino musujące. Zachwyca lekkością oraz zrównoważoną słodyczą. Mogen David Moscato jest winem idealnym na różnego rodzaju uroczystości, gdzie wznosi się uroczysty toast. Godne polecenia i spróbowania wino musujące z USA.
Wino białe pósłodkie z USA .Wysmienite wino odmiany Moscato, uprawianej pomiędzy Pacific Coast a Central Valley w Kalifornii. Winnica, z której pochodzi to wino, ma doskonałą reputację, dzieki wysokiej klasy gatunkom winorośli i charakterowi wytwarzanych tam win. Wino wytwarzane wyłącznie z dojrzałych winogron, poddawane naturalnemu procesowi fermentacji.
Blado-słomkowy kolor. Dominują aromaty owocowe z tradycyjnych szczepów: białe owoce (jabłka, gruszki), cytrusy oraz nuty kwiatowe. W ustach wyraziste, kremowe i świeże.
Olśniewający, różowy kolor. Żywe aromaty owocowe z nutami czerwonych i cytrusowych owoców. Wyrazisty kremowy posmak w ustach; drobne, dobrze zintegrowane bąbelki; świeże i zaokrąglone na podniebieniu.
Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane, ręcznie zebrane winogrona. Owoce zostają delikatnie sprasowane pod ciśnieniem w celu oddzielenia skórek. Pierwsza fermentacja przebiega w zbiornikach z kontrolowaną temperaturą, utrzymywaną na poziomie 17-18ᵒC. Proces ten ma na celu wydobycie delikatnego aromatu charakterystycznego dla tego typu win.
Proces delikatnego wyciskania moszczu przebiega w trzech etapach. Moszcz poddawany jest procesowi fermentacji w temperaturze 5,5°C, a następnie chłodzony w temperaturze -2°C przed kolejną fermentacją z wykorzystaniem metody Martinotti. Dzięki temu z winogron Moscato Bianco zostaje wydobyty niesamowity smak i aromat.
Lśniący, żółty kolor z zielonymi refleksami. Drobne i trwałe bąbelki tworzą orzeźwiający charakter, który dopełniają aromaty cytrusów z nutami tropikalnych owoców. Na podniebieniu kremowe, pełne, kompletne.
Lambrusco to najbardziej popularne delikatnie musujące wino pochodzące z północnych Włoch. W przeciwieństwie do szampana jest produkowane metodą Charmata, co oznacza, że końcowa część fermentacji odbywa się w szczelnych kadziach.
Japońskie białe, musujące wino, o przyjemnym brzoskwiniowym aromacie i jasnożółtej barwie. W smaku delikatnie słodkie i aksamitne ze świeżą cytrusową nutą. Perfekcyjny balans pomiędzy musującym winem a owocowością pochodzącą ze śliwek ume „Nanko”.
Półwytrawne, lecz stonowane prosecco o żywym, kwiatowo-cytrusowym aromacie z nutami jabłka, gruszki, akacji oraz niuansami mineralnymi i żywicznymi. Poleca się do dań i przystawek na bazie sałat, wędlin i niezbyt intensywnych serów oraz jako aperitif. Podawać w temperaturze 6-8ºC.
Umiarkowanie wytrawne prosecco o rześkim aromacie białych brzoskwiń, kwiatów gruszy i akacji oraz niuansami mineralnymi i żywicznymi. Polecane do dań i przystawek na bazie sałat, wędlin i niezbyt intensywnych serów oraz jako aperitif. Podawać w temperaturze 6-8ºC.
Słomkowy kolor, jasne i trwałe bąbelki. Przyjemny zapach jabłek z nutą grejpfruta. Smak jest świeży, harmonijny i delikatny.
Eteryczny bukiet z nutami jabłka i cytrusów. Delikatna kwasowość, długie wykończenie.
Klasyczne francuskie wino musujące. Wyczuwalne aromaty dojrzałych owoców. Przyjemne z delikatną kwasowością.
Orzeźwiająca mieszanka kandyzowanych wiśni i dojrzałych jagód Barefoot Bubbly Pink Moscato to cudownie słodkie wino, które pozytywnie błyszczy. Bubbly Pink Moscato z akcentem cytrusów idealnie komponuje się ze wszystkim - od kremowych serów po słodkie przysmaki, takie jak sorbet brzoskwiniowy.
W zapachu nuty kwiatów i owoców cytrusowych. W ustach delikatne, półsłodkie i orzeźwiające.
Delikatny, dobrze zbalansowany smak, połączony z orzeźwiającymi bąbelkami. Wino cechują wspaniałe walory smakowe, które zawdzięcza najlepszym winogronom, z których powstaje. Wino o rubinowym kolorze z fioletowymi refleksami. Głęboki owocowy bukiet
Kolor złotobrązowy. W smaku wyczuwalne nuty kandyzowanych owoców i jagód z dobrze zrównoważoną kwasowością