Katalog
Ładowanie...
Francja to jeden z największych liderów na świecie produkujący wyrafinowane wina słynące z wybornego smaku i intensywnych aromatów. Położenie w korzystnych dla upraw winorośli szerokościach geograficznych, klimat i gleby umożliwiają produkcję trunków o różnym charakterze, smakach i kolorach. W ofercie PaletaWin znajdą Państwo popularne francuskie wino musujące, wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie ze szczepów muskat, pinot noir, pinot gris, chardonnay z Burgundii oraz słynne Bordeaux bazujące na szczepach Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet. Zdecydowaną większość winnic stanowią wina czerwone, jednak znajdziemy tutaj także wina francuskie białe i różowe. Winiarstwo tutaj opiera się na dopasowaniu odmian i metod wytwarzania do możliwości natury bazując na francuskiej filozofii “terroir”, która decyduje o jakości wina.
Każdy region Francji oferuje wina wyjątkowe pod każdym względem, produkowane za pomocą tradycyjnych metod winifikacji, unikalne i nieagresywne w smaku z wyczuwalnymi taninami. Choć są one bardziej podobne do win z Nowego Świata zachowują swój unikalny charakter i niedoścignioną przez inne regiony winiarskie jakość. Do wyboru wina tanie i z wyższych półek idealne na każdą okazję, dzięki czemu każdy wybierze najlepszą butelkę odpowiadającą własnym preferencjom.
Pijąc to wino szybko dostrzeżemy w nim owocowe nuty i aromaty. Ich świeżość jest wyczuwalna z każdym kolejnym łykiem, dostarczającym nam nowych doznań smakowych. Wino najlepiej komponuje się wraz z słodkimi deserami na bazie czekolady, a także w komplecie z owocami – idealne do czekoladowego fondue.
Wytrawne wino o bardzo głębokiej czerwonej barwie. W smaku delikatne, z wyczuwalnymi owocowymi nutami. Podniebienia koneserów z pewnością wyczują również delikatne dębowe nuty w tle. Wino będzie doskonałym uzupełnieniem mięsnych dań, w szczególności gulaszów wołowych, a także potraw ze ślimakami i wielu rodzajów wykwintnych serów.
Szampan z Francji o żółto złotym kolorze. W smaku delikatne i bardzo bogate w bąbelki. Pianka trwała, długo się utrzymuje. W smaku dają się czuć aromaty soczystych i świeżych brzoskwiń, kwiatów oraz wanilii. Szampan bardzo świeży i umiejętnie zbilansowany smakiem owoców oraz miodu. Podawać można jako aperitif, a także dodatek do ciast, owoców i deserów...
Francuski szampan o jasno złoto żółtym kolorze. Pianka długo się utrzymuje. Bogate w aromaty cytrusowe, brzoskwiniowe, fig suszonych. Dodana miodowa nuta uzupełnia wyjątkowość smaku, nadając całości wrażliwej świeżości. Może być podawany w towarzystwie deserów.
Jego intensywne aromaty cytrusów i egzotycznych owoców wnoszą do degustacji ekscytującą eksplozję zapachów, podkreśloną subtelnie przez mineralne akcenty, które dodają mu charakteru. Ten eliksir zmysłów zaskakuje bukietem, który urzeka i wciąga, podążając za nutami cytrusowymi aż po owocowe rejony egzotyki.
Intensywny ciemnopurpurowy odcień, jak kropla rubinu w lampce. Elegancja tego wina jest jak taniec czerwonych owoców w nosie, aromatyczny spektakl. Delikatne taniny otulają podniebienie, tworząc jedwabistą teksturę, podczas gdy idealna kwasowość nadaje mu świeżości i lekkości.
Francuskie wytrawne wino o czerwono wiśniowym kolorze. Mocne aromaty owoców czerwonych. Zalecamy podawania do mięs czerwonych jak i serów.
Wino o głębokim, błyszczącym kolorze granatowo czerwonym, przeplatany subtelnie purpurowymi refleksami. Jego aromat wita z nutami delikatnych przypraw, które harmonijnie współgrają z wyraźnymi tonami czerwonych owoców. Wyczuwalne są tu soczyste czerwone porzeczki, maliny oraz słodkie truskawki, tworząc zmysłowy bukiet.
W smaku doświadczysz prawdziwej harmonii. Owoce cytrusowe wnoszą świeżość i lekkość, tworząc radosną symfonię na podniebieniu. Finisz tego wyjątkowego trunku uraczy Cię przyjemną maślanością, która otula kubki smakowe jak delikatny dotyk. Kraj: Francja
Wytrawne wino prosto z Francji. Czerwone, rubinowe zabarwienie. W smaku wyjątkowo aromatyczne, owocowe. Paleta złożona i miękka, przypominająca smak brandy wiśniowego. Najlepiej podawać go do mięsa białego i czerwonego, a także serów.
Wyrazisty i zmysłowy, ten pełny i dobrze zbudowany trunek kusi intensywnymi aromatami owoców, kwiatów i przypraw, dopełnionymi delikatną nutą słodyczy. Doskonale skomponowany, zachęcający do degustacji już od temperatury 12°C.
Wino musujące, białe półsłodkie. Baron de Bellac Demi Sec pochodzi z wysele-kcjonowanych winnic, położonych w różnych regionach Francji. Zostało wyprodukowane z winogron Ugni Blanc, przy zastoso-waniu metody wtórnej fermentacji.
Delikatne nuty czerwonych owoców otwierają się w aromacie, prowadząc do harmonijnego i dobrze zrównoważonego smaku. Przyjemne taniny dodają struktury, a solidne wykończenie pozostawia trwałe wrażenie. Tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane winogrona trafiają do produkcji tego wina, co gwarantuje najwyższą jakość surowca.
Słomkowy kolor tego wyjątkowego trunku, zdobiącego się złotymi refleksami, zapowiada elegancję i bogactwo. W aromacie otwiera się bogactwo dojrzałych owoców, z wyraźnym akcentem egzotycznych owoców tropikalnych. To pełne i zmysłowe doświadczenie smakowe zyskuje na intensywności w długim finiszu, pozostawiając trwałe wrażenie.
Wino o jaskrawożółtym kolorze, emanujące kompleksowymi i intensywnymi aromatami. W nosie wyraźne nuty kandyzowanych moreli, słodkiego miodu i syropu klonowego. W smaku dominują subtelne nuty białych owoców, delikatna pikantność oraz przyprawowa nuta szafranu. Mimo swej słodyczy, nie jest uciążliwe ani ciężkie, lecz świeże z delikatnymi akcentami mineralnymi.
AOC Saint-Emilion Grand Cru, by Kressmann – France Wino Francuskie, czerwone wytrawne, o głęboko purpurowym kolorze. Dominują aromaty dojrzałych owoców. W palecie owocowe, przechodzące przez łagodne i dobrze zintegrowane taniny, prowadzące do długiego, harmonijnego i wyjątkowo delikatnego finiszu. Sugestie: duszony węgorz, przepiórka w delikatnym sosie.
Wino o bladozłotym kolorze, otwiera się delikatnymi nutami mineralnymi, orzechowymi i subtelną odrobiną tytoniu, tworząc niepowtarzalne doświadczenie aromatyczne. W smaku przenosimy się w krainę świeżości, gdzie dominują owoce cytrusowe, z subtelnym finiszem maślanym, który rozkwita na podniebieniu.
AOC Mercurey, by Joseph Faiveley – France Wino Francuskie czerwone wytrawne.
AOC Clos De Vougeot, by Joseph Faiveley – France Wino Francuskie czerwone wytrawne.Ciemno rubinowo czerwony kolor. Aromaty dojrzałych owoców z nutami lukrecji. Pieszczotliwa paleta, delikatne. Czerwone mięsa.
Crozes Hermitage, by Michel Chapoutier – France Wino Francuskie, czerwone wytrawne.Głęboki granatowy kolor z purpurowymi refleksami. Aromaty czerwonych owoców z nutą lukrecji. Eleganckie, delikatne i skoncentrowane taniny. Przyjemny, długi malinowy posmak. Doskonałe do pieczonej wołowiny i dojrzałych serów.
Piękny granatowo-czerwony kolor. Wyczuwalne aromaty świeżych, czerwonych owoców. Delikatne na podniebieniu, okrągłe i subtelne taniny oraz długi finisz.
Piękny, jasnożółty kolor z jasnozielonymi refleksami. W bukiecie egzotyczne owoce i nuty cytryny. Wino świeże i wyśmienite na finiszu. Bardzo dobrze zrównoważone.
Szkarłatny kolor z odcieniami miedzi. Złożony bukiet czerwonych owoców, wanilii i przypraw. Początkowo okrągłe i krzepkie na podniebieniu, później jedwabiste taniny na finiszu przynoszą smak dojrzałych owoców wypełniony nutą wanilii. Wino jest eleganckie z harmonijną równowagą pomiędzy owocowością a taninami.
Błyszczący, żółty kolor. Wyczuwalne aromaty kwiatów oraz świeżych cytrusów. Na podniebieniu dobrze wyważone, mocne z miłym długim finiszem. W smaku jest bardzo harmonijne