Austria to mistrzyni białych win z charakterem. Gruner Veltliner, Riesling i Pinot Blanc pokazują tu wszystko, co najlepsze: świeżość, elegancję i mineralność. Do tego wytrawne czerwone z Burgenlandu, musujące z regionów alpejskich i nowoczesne podejście do biodynamiki. Czysto, rześko i z dumą.
Produkcja w 2024 roku: ok. 2,4 mln hektolitrów – Austria odpowiadała za około 1% światowej produkcji wina.
Najważniejsze regiony Austrii:
Wachau – królestwo Gruner Veltlinera i skoncentrowanych bieli
Kamptal – mineralne, złożone i długo finiszujące wina
Kremstal – balans między elegancją a świeżością
Burgenland – mocne czerwone i topowe słodkie wina
Thermenregion – mniej znane, ale pełne aromatu biele
Steiermark (Styria) – chłodne klimaty i aromatyczne szczepy
Austriackie wina to czysta precyzja i wielki potencjał. Idealne dla tych, którzy szukają jakości bez kompromisów.
Pinot Noir Bründlmayer – czerwone wino z Austrii o finezyjnej strukturze i aromacie czerwonych owoców.
Grüner najlepiej oddaje aromaty kwiatowego niemieckiego Rieslinga, odświeżającego Sauvignon Blanc z Doliny Loary i rozkosznego Pinot Grigio z północnych Włoch, a to wszystko we wspaniałej harmonii. „Sunny Grüner Veltliner“ jest cudownie zrównoważone. Aromaty świeżych owoców są eleganckie w odbiorze. Pieprzne i ostre, kremowe wykończenie, pasuje do każdego...
Atrakcyjny owocowy bukiet ukazujący jabłkowe, brzoskwiniowe i cytrusowe aromaty wraz z typową dla szczepu Veltliner pikantnością i odrobiną pieprzu. Delikatna i soczysta paleta której towarzyszy odpowiednia kwasowość.
„Owocowe” jak się mówi w Austrii. Mocno owocowe wino z odrobiną cukru resztkowego daje wspaniałą równowagę świeżych, soczystych winogron i subtelnych nut tropikalnych.