Katalog
Ładowanie...
Wina hiszpańskie od zawsze mają nam bardzo dużo do zaoferowania, zarówno pod względem ilości dostępnych trunków, jak i gatunków. Warto wiedzieć, że to właśnie Hiszpania może pochwalić się największą powierzchnią uprawną winorośli na całym świecie, a ponad połowa europejskich winnic znajduje się właśnie na terenie tego kraju.
Najpopularniejsze wino hiszpańskie to LaRioja ze szczepów Tempranillo, a następnie wina wzmacniane z Andaluzji (tzw. Sherry) oraz najlepsze z win musujących – Cava, wytwarzane według tradycyjnej regionalnej metody.
PaletaWin.pl proponuje Państwu zarówno wina białe półwytrawne, jak i czerwone i różowe, słodkie, półsłodkie, wytrawne oraz półwytrawne, z podziałem na wina stołowe, apelacyjne oraz regionalne.
Wśród innych regionów na wyróżnienie zasługują Galicja, Kastylia-Leon, Katalonia, Nawarra, Aragonia, Murcja, Andaluzja, Priorat czy La Mancha.
Każdy region ma wydzielone kilka apelacji, które klasyfikują się następująco:
Wina z Hiszpanii oferowane w naszym sklepie dzielą się na wiele rodzajów – dobrze zbalansowanych, z zarówno łagodnymi, jak i mocno wyczuwalnymi taninami, z nutą słodkości czy kwasowości, wyrazistymi i mocno owocowymi taninami i garbnikami. Ze względu na tę różnorodność z pewnością zarówno początkujący, jak i zaawansowani koneserzy wina znajdą tutaj coś dla siebie.
Do najpopularniejszych białych odmian winorośli należą Airén, Albariño, Verdejo oraz Macabeo, wśród czerwonych szczepów dominują Tempranillo, Garnacha, Cariñena i Monastrell. Do produkcji trunków wykorzystuje się także międzynarodowe odmiany, które miesza się z lokalnymi szczepami. Są to Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah oraz białe Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Hiszpania położona jest w doskonałych warunkach klimatycznych i geograficznych. Na północnym zachodzie deszczowej Galicji produkuje się wina lekkie i świeże, północno-wschodnia Katalonia i Aragona to regiony, w których produkuje się mocne wina czerwone i słynne Cava. Regiony położone między Morzem Śródziemnym a mesetą słyną z masywnych win czerwonych, na północy wytwarzane są luksusowe wina hiszpańskie na bazie Tempranillo w słynnych na cały świat apelacjach La Rioja i Ribera del Duero. W centralnej części kraju na skraju La Mancha produkuje się największy procent win - 50% całej produkcji. Są to wina niedrogie, o odmiennym charakterze, każde o wyjątkowym smaku i dobrze skoncentrowane. Południowa Andaluzja dominuje w wina wzmacniane typu Sherry.
Jego intensywny i korzenny bukiet zapachowy sprawia, że jest to napój dla prawdziwych smakoszy i miłośników wyjątkowych doznań winiarskich. Zapach tego wina jest bogaty, zdecydowany, pełen owoców leśnych i dojrzałych wiśni. Nuty korzenne dodają mu dodatkowej głębi i charakteru, tworząc złożony aromatyczny profil.
Zanurz się w intensywnym doświadczeniu smakowym tego wina, który emanuje głębokim, gęstym odcieniem wiśni z subtelnie ukrytymi refleksami granatu. Jego aromat wita cię owocową eksplozją, wspartą delikatnymi nutami korzennymi i subtelnymi odniesieniami do drewna w tle.
To wino emanuje intensywnym złoto-żółtym odcieniem, niemal przypominającym koniak. Jego aromat jest niezapomniany, z delikatnymi nutami roślinnymi, które przywołują skojarzenia z różami, werbeną i pelargoniami. Paleta smaków jest zarówno skoncentrowana, jak i lekka, oferując wyjątkowe doznania z każdym łykiem.
Hiszpańskie wytrawne wino, o mocno intensywnym kolorze i miłym zapachu owoców czerwonych i czarnych, a także przełamującej nucie zielonej papryki. Wino zostało dobrze skomponowane. Delikatne taniny. Długi i dobrze wyważony finisz to jeden z atutów tego dobrze skoncentrowanego wina. Podawać go należy do warzyw z patelni, potraw z ryżem, jagnięciny w każdej...
Białe wino z Hiszpanii. Kolor blado żółty i złote refleksy. Dobrze rozpoznawalny jabłkowy aromat, z dodatkiem brzoskwiń i tropikalnych owoców. Przyjemnie skomponowana paleta smaków i zapachów, gwarantująca miły finisz. Sprawdzi się w zestawie z miękkimi serami, owocami morza oraz pastami.
Pochodzące z Hiszpanii białe półwytrawne wino o bogatych aromatach. Dojrzałe banany, egzotyczne owoce, róża i jaśmin – wszystko to w nim odnajdziemy. Wino przyjemne, słodkie i zaskakujące delikatnością, zapewniając posmak zielonych jabłek. Pasuje do większości owoców morza, ryb, melonów, szynek i pasztecików z ciasta francuskiego.
Wino białe, wytrawne, hiszpańskie, o bukiecie przepełnionym świeżymi owocami z domieszką jaśminu. W tle dobrze wyczuwalny kwiat pomarańczy. Kolor jasno żółty o złocistych odcieniach. W smaku jedwabiste i dobrze wyważone. Pasuje do owoców morza – skorupiaków i ostryg, a także past wzbogaconych sosami – jasnymi.
Wino czerwone, wytrawne. Wiśniowy, ciemny kolor i fioletowe refleksy. Przyjemny dla podniebienia jeżynowo dżemowy aromat i nuty kwiatów – fiołków i róż. W smaku gładkie, delikatne o owocowej palecie jeżyny i granatu. Delikatne taniny doprowadzają do długie i przyjemnego zakończenia.
Hiszpańskie półwytrawne białe wino. Kolor blado żółtym. Aromaty świeżutkich gron z dodatkiem pozostałych owoców, takich jak banan i pigwa, oraz kwiatami akacji i różanymi nutami z dodatkiem rozmarynku. W smaku delikatne i słodkie.
Wino białe o bladym, słomkowym kolorze. Świetliste i duża liczbą bąbelków. Miły dla podniebienia owocowy aromat wzbogacony jabłkowymi nutami z dodatkiem gruszek, ananasów i cytryn. Świeże i łatwe do picia, bardzo dobrze zbalansowane. Kwasowość na umiarkowanie niskim poziomie. Pasuje jako aperitif, a także dodatek do przekąsek i niezbyt ciężkich mięsnych...
Musujące białe wino z Hiszpanii. Kolor blady, słomkowy. Bąbelki bardzo trwałe. W smaku daje się wyczuć owocowy aromat, z prowadzącą nutą jabłka, gruszki, cytryny i ananasa. Bardzo przyjemnie się go pije, zapewnia orzeźwienie. Struktura dobrze zbudowana, kwasowość na niskim poziomie. Może być używany jako aperitif, podawany do przekąsek, a także...
Wino wytrawne, produkcja Hiszpańska. Piękny kolor czerwony o rubinowej barwie. Aromaty bardzo wyczuwalne i nawiązujące do owocowych likierów – malinowego i śliwkowego. W smaku gładkie ze słodkimi taninami, kwiatowymi nutami oraz nutą korzenną. Pasuje do mięs pieczonych, szynek gotowanych i kremowych serów.
To jasnożółte wino Chardonnay zachwyca intensywnymi aromatami owoców tropikalnych, które doskonale współgrają z delikatną nutą dębu. W ustach jest świeże, o orzeźwiającej kwasowości i eleganckim, długim finiszu.
Wino o intensywnym, głębokim kolorze wiśniowym, cechuje się wyraźnymi aromatami świeżych i dojrzałych czerwonych owoców, które przeplatają się z nutami czarnego pieprzu, tostów i przypraw. W smaku jest słodkie, z dobrze zrównoważoną kwasowością i okrągłymi taninami. Zakończenie jest długie i trwałe. Idealne do podania w temperaturze 16-18°C.
Dobre białe hiszpańskie wino. Wytrawne, a jego kolor to jasny żółty, o refleksach koloru zielonego. Wino bardzo świeże, z charakterem, eleganckie. Bardzo mocno zaakcentowane owocowe tropikalne nuty, połączone z cytrusową świeżością. Wszystko to sprawia że jest idealny jako aperitif, oraz podany do ryb na świeżo i owoców morza.
Wino hiszpańskie, wytrawne. Kolor czerwony, lśniący, zabarwienie malinowo, rubinowe refleksy. Smak przyjemnie owocowy, o zdecydowanej silnej strukturze. Zakończenie inspirujące do dalszej degustacji. Podawać do przekąsek tapas, ryb, owoców, a także mięs marynowanych.
Bladożółte wino o subtelnym bukiecie owocowym, głównie jabłek, uzupełnionym delikatnymi nutami ziół. Jego tekstura jest elegancka, aksamitna i jedwabista, co nadaje mu wyrafinowany charakter.
Wino o hiszpańskim pochodzeniu. Wytrawne, kolor mocno czerwony. W tle przebrzmiewa dżemowo jeżynowy aromat, z delikatnymi ziołowymi nutami i odrobiną przypraw. Wino o bardzo dobrze zbudowanej strukturze. Jego elegancja sprawia że jest właściwym wyborem do mięs z grilla i tych pieczonych. Sprawdza się również w towarzystwie pulpetów, zapiekanek i gulaszów.
Hiszpański rodowód tego wina doskonale komponuje się z jego wytrawnym smakiem i jasnożółtym kolorem. Wino wyprodukowane z połączenia lokalnych i klasycznych szczepów winogron. Dzięki temu jest świeże i dobrze aromatyczne. Jego wyjątkowość podkreślają uwodzicielskie bąbelki i delikatne aromaty jabłka, owoców cytrusowych, a także migdałowca. Całość...
Półwytrawne hiszpańskie. Różowe o delikatnym zabarwieniu. Odświeżający smak połączony z delikatnymi bąbelkami zrobi wrażenie na każdym koneserze win. Bez trudu rozpoznawalne aromaty z czerwonych owoców, a także owoców cytrusowych. Całość doprawiona nutą ciasta oraz drożdży – efekt procesu starzenia wina w beczce. Zachęcamy do podawania w postaci aperitif,...
Wysmakowane nuty zielonych jabłek tańczą z soczystymi cytrusami, tworząc symfonię świeżości i lekkości. Zaskakująco lekkie, jakby stworzone dla chwili relaksu i radości. Z niską zawartością alkoholu, pozwala na delektowanie się smakiem bez obciążenia. Jego optymalna temperatura podania, 9°C, subtelnie podkreśla wszystkie jego walory, sprawiając, że każdy...
Wino emanuje przyjemnym, wiśniowym odcieniem, wzbogaconym subtelnie ukrytymi aromatami owoców granatu i porzeczek. Delikatne nuty wanilii i tostu, które emanują z dębowej beczki, nadają mu elegancji i głębi. W ustach prezentuje się okrągłe i zbalansowane, oferując czyste doznania smakowe. Miękkie taniny i delikatna kwasowość doskonale współgrają, nadając...
Winobranie o delikatnym, lecz głębokim odcieniu ciemnej wiśni, jakby skąpanej w złocistym blasku zachodzącego słońca. Aromatyczna podróż zaczyna się od intensywnych nut konfitury z jagód, którym towarzyszy subtelna balsamiczna nuta, przypominająca zapach leśnej gleby w ciepły letni dzień.
Wino czerwone, o głębokim, wiśniowym kolorze, z intensywnym aromatem dojrzałych i kandyzowanych owoców oraz nutą leśnego runa i tytoniu z dębowych beczek. Ma zrównoważoną kwasowość i wyraźne taniny, a jego zakończenie jest długie. Idealnie podawać je w temperaturze 16-18°C.