Katalog
Ładowanie...
Włochy to jeden najstarszych i największych producentów winorośli na świecie zaraz po Hiszpanii i Francji. Tradycja ich uprawy i eksportu sięga do czasów starożytnych gdzie zapoczątkowali ją Etruskowie i Grecy, wówczas dzisiejszą słoneczną Italię nazywano Oenotria - krainą wina. Dziś zachwyca 20 regionami, które dzielą się na 90 prowincji każdy o wyjątkowej kulturze winiarskiej i własnej tożsamości. Najczęściej uprawianymi winoroślami we Włoszech są sangiovese, bianco, toscano, trebianno, catarratto, merlot, aglianico, barbera, chardonnay, garganega, primitivo, verdicchio, vernaccia, dolcetto i wiele innych. Wina włoskie cieszą się ogromnym prestiżem na całym świecie. O zdecydowanym charakterze, różne pod względem smaku i koloru świetnie smakują solo, do potraw, pasują na prezent. W PaletaWin.pl znajdą Państwo wyborne wina czerwone, białe i różowe, w tym słodkie, półsłodkie, wytrawne, półwytrawne i musujące w dobrej cenie. Z mocnym bukietem owocowym, orzeźwiające, aromatyczne z dodatkiem przypraw i długie w finiszu zyskały ugruntowaną pozycję wśród początkujących i zaawansowanych koneserów tych trunków.
Ukształtowanie terenu i położenie geograficzne włoskich winnic dzielimy na północ z zimniejszym klimatem, gdzie produkuje się trunki o wysokiej kwasowości z zielonych owoców i przypraw. Dalej na wschodzie dominują wina białe np. Pinot Girgio oraz musujące m.in. słynne Prosecco, z kolei na zachodzie produkuje się najwięcej win czerwonych Barolo, Barbera, Nebbiolo, a w centralnych Włoszech najbardziej zróżnicowane wina o wysokiej kwasowości, mocno owocowym smaku i aromacie z dojrzałych owoców. Najbardziej popularne wino w Toskanii to Chianti oraz czerwone Montalcino i Sangiovese. Wśród białych najwięcej produkuje się Trebbiano i Malvasia. Upalne południe Włoch to region najbardziej sprzyjający uprawie winorośli ze względu na dużą różnicę gleb. Powstają tutaj odmienne w smaku wina w tym słynne na całym świecie Negroamaro, czy sycylijskie Primitivo. Włochy mają ogromny potencjał winiarski, standard winorośli z roku na rok rośnie, a winiarze na stale udoskonalają techniki produkcji trunków.
Klasyfikacja wina zależna jest od określonych latorośli winiarskich tj. DOCG, DOC, IGT, VdT i przyznawana jest przez instytucje regulujące rynek winiarski we Włoszech.
Pochodzące z Włoch półwytrawne, delikatne wino. Wyróżnia go dobrze wywarzony kwiatowy aromat oraz żółty, głęboki kolor. Najlepiej smakuje podane w towarzystwie aromatycznej pizzy, różnorodnych past oraz potraw z mięsa białego.
Włoskie wino o doskonałym wywarzeniu i głębokim rubinowym kolorze. Wyczuwalne nuty owocowce. Jego walory najlepiej doceniać podając wino do pizz, potraw z mięsa czerwonego, past oraz serów.
Włoskie wino wytrawne o kolorze blado żółtym. Przyjemne lecz intensywne aromaty oraz posmak jabłek. Jest ciekawą propozycją jako aperitif do słodkich deserów, a także owoców morza, mięs drobiowych, makaronowych dań oraz tych na bazie ryżu.
Włoskie świeże wino wytrawne. Bogate w aromaty owoców cytrusowych, o aksamitnej strukturze i właściwej kwasowości. Pasuje do owoców morza takich jak skorupiaki, pasty i dania z lżejszych mięs.
Lśniące rubinowe włoskie wino. Wytrawne, czerwone, świeże i bardzo intensywne. Posiada w sobie aromat dzikich jagód, wiśni oraz porzeczek. Całość została podkreślona waniliową nutą i zapachem palonego drzewa dębowego. Wino bardzo smaczne, pełne i znakomicie wyważone. Dobrze sprawdza się w towarzystwie gotowanego mięsa, zup, oraz past i ryżowych potraw.
Włoskie wino białe. Wytrawne o dużym aromacie dojrzałych jabłek. Ma w sobie maślaną, delikatną waniliową nutę, której pochodzenia należy doszukiwać się w dębie. Wino orzeźwiające, w sam raz jako aperitif, lub podawane do sałatek i owoców morza.
Wytrawne czerwone wino z Włoch. W smaku bogate, obfitujące aromatycznymi słodkimi jagodami i lukrecjowymi nutami, wymieszane z dębem francuskim. Kwasowość zrównoważona. Taniny jedwabiste.
Wino czerwone, włoskie. Aromatyczne za sprawą dojrzałych w gorącym słońcu ciemnych owoców. Waniliowe wykończenie. W smaku aksamitne i bardzo aromatyczne. Kwasowość idealnie wyważone. Pasuje do każdego typu posiłków, również jako aperitif. Szczególnie polecamy do mięsa wieprzowego, z królika, mięs duszonych i past.
Włoskie delikatne wino o żółtym kolorze. Odcień bursztynowy. W smaku bardzo świeże i owocowe. Aromaty to bardzo wyrazista brzoskwiniowa i limonkowa nuta. Wino delikatne i właściwym wyważeniu. Pasuje do potraw rybnych, zup, past i sałatek.
Wino o jasnym, rubinowym kolorze, wpadającym w odcień granatowy. Wytrawne, o harmonijnym zapachu i smaku. Jego wyjątkowy aromat może przypominać zapach cyprysów oraz fiołków z Toskanii.
Wino włoskie, wytrawne, będące młodszym bratem wina Luce. Bardzo bogate w aromatyczne jeżyny, śliwki, czekoladę, czarne porzeczki oraz okrągłe taniny. Jest właściwym wyborem do mięs z grilla, szczególnie jagnięcych żeberek oraz gulaszów wołowych i dojrzewających serów.
Włoskie wino, w którym dominuje aromaty cynamonu, orzechów i dzikich jagód. Taniny są wyważone, dając przyjemny dla języka długotrwały finisz. Wino wytrawne, dlatego powinno być stosowane w parze z pieczeniami wieprzowymi, dziczyzną i serami oraz przekąskami.
Włoskie musujące wino białe. Wyprodukowane przy użyciu metody Charmat. Kolor słomkowo blady. Wyraźne jabłkowo aromaty. W smaku świeże i zaskakująco dobrze zbalansowane.
Wytrawne wino z Włoch. Czerwony, głęboki i mocno intensywny kolor. W tle łatwo odnajdywana nuta drewna i pyszne owocowe aromaty. Jedwabista paleta pieści kubki smakowe, taniny delikatne, budujące pełność. Finisz długi. Właściwy wybór do czerwonych mięs, serów dojrzałych oraz umiejętnie przyrządzonej dziczyzny.
Czerwone, dobrze zbalansowane wino z Włoch. Harmonia smaków to jedna z zalet tego wytrawnego produktu. Aromaty dobrze dojrzałych wiśni, śliwek i nuty skórzane i dębowe. Całość daje znakomite połączenie, tworząc eleganckie wino. Wino z rocznika 2010, Chianti Classico, które leżakowało w beczkach dębowych. Niepowtarzalny smak i aromat to zasługa długim...
Wytrawne i smaczne włoskie wino. Czerwone, aromatyczne, obfitujące w ciemne owoce – śliwki oraz czarne porzeczki. Delikatność tanin zapewnia długie zakończenie. Pasuje do mięs z grilla, wołowych gulaszów i serów dojrzałych.
Wino z Włoch o głębokim czerwonym kolorze. Wytrawne. Smak bogaty i bardzo złożony, wyróżniający się intensywnością aromatów. Wino zostało dobrze zbudowane, dzięki czemu może być podawane do dań z dziczyzny i wszystkich mięs czerwonych.
Wytrawne czerwone wino. Włoskie. Kolor głęboki, w smaku dobrze wyczuwalne taniny – zharmonizowane. Kwasowość na właściwym poziomie. Pasuje do wieprzowiny, dziczyzny, baraniny, serów i grzybów.
Wino z Włoch. Czerwony kolor, wytrawny smak. Wino dobrze dojrzałe, w smaku zwięzłe i gładkie. Miłe do picia. Wyczuwalny aromat ziem, porzeczek i śliwek suszonych. Budowa dobra, gładkość tanin. Będzie najlepiej smakowało podane do mięsa czerwonego, pasztetów oraz dziczyzny.
Wino wytrawne, intensywnie czerwone, włoskie. Fioletowe refleksy. Budowa dobra, posmak aksamitny, w tle odnajdziemy m.in. migdały. Będzie smacznym dodatkiem do mięs dziczyzny, jagnięciny i serów dojrzewających i dojrzałych.
Włoskie czerwone wino. Wytrawne. Kolor głęboki, czerwono granatowy. Taniny delikatne, a samo wino jest bardzo dobrze wyważone. Wyczuwalne przyjemne i subtelne aromaty śliwki oraz wiśni. Wyjątkowo podkreśla smak czerwonego mięsa, jagnięciny, serów i dziczyzny.
Wino włoskie. Wytrawne. Białe. Duży wachlarz aromatów, podkreślających nutę owoców tropikalnych, wzbogaconych o brzoskwinię. Wyjątkowo dobrze sprawdza się w towarzystwie warzyw ugotowanych, ryb o delikatnym mięsie, owoców morza oraz past z dodatkiem sosów kremowych.
Wino z rodowodem włoskim. Wytrawne, czerwone, doskonale przejrzyste, o głębokim i dobrze nasyconym purpurowym zabarwieniu. Łączy w sobie pikantność goździków, wanilii oraz cynamonu. Struktura dobrze zbudowana i bezbłędnie wyważona. Tworzy niesamowicie kuszące połączenie z wołowiną, dziczyzną, oraz serami na ostro.
Białe wytrawne Włoskie wino .Jasny słomkowy kolor, kwiatowe aromaty z nutami ananasa i grapefruita. Owocowe z delikatnym migdałowym posmakiem. Sugestie: Polecane do zup, sałatek, owoców morza, risotto, past i drobiu.