Przedstawiamy przepisy na eleganckie sylwestrowe drinki z szampanem, lub winem musującym.

Koktajl Mimoza

Składniki:

cienkie plasterki różnych owoców cytrusowych – grejpfruty, pomarańcze, cytryny, limonki
schłodzony szampan lub Prosecco 0,75l
3 do 4 filiżanek soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
sok żurawinowy
mimoza

Napełnij dzbanek kawałkami owoców cytrusowych, następnie wlej do niego butelkę Prosecco i dopełnij sokiem pomarańczowym. Napełnij kieliszki otrzymanym płynem oraz udekoruj je mimozą i dodaj odrobinę soku żurawinowego.

 

Szampański koktajl

Składniki:

1 kostka cukru
20 ml angostura bitters (można użyć wódki)
szampan 0,75l
plasterek cytryny

Tym razem coś prostszego, specjalnie dla tych, którzy mają mało czasu. Włóż kostkę cukru do kieliszka z szampanem i delikatnie polej ją Angosturą lub wódką, a następnie zalej całość szampanem. Całość udekoruj plasterkiem cytryny.

 

Koktajl pomarańczowo-wiśniowy

Składniki:

3 pomarańcze bez pestek
plasterki z pomarańczy
½ szklanki wiśni
½ szklanki słodkiego wermutu (np. Martini)
¼ szklanki szkockiej whisky (blend)
szampan 0,75l lub inne wytrawne wino musujące

Zblenduj pomarańcze i wiśnie, a otrzymany sok wlej do dzbanka. Dodaj do nich wermut oraz whisky. Otrzymany koktajl podziel na 8 szklanek, tak aby wypełniały około 2/3 szklanki, a pozostałe wolne miejsce w szklankach uzupełnij szampanem. Możesz przyozdobić plasterkami pomarańczy.

 

Szampański koktajl Bellini

Składniki:

szampan 0,75l lub inne wino musujące lub Prosecco
1/2 szklanki sorbetu malinowego (lub inny ulubiony smak)
świeże maliny (lub inny ulubiony owoc)

Do każdej porcji dodaj łyżeczkę stołową sorbetu, tak aby znalazła się na dnie szklanki lub kieliszka. Całość zalej szampanem, a górę przyozdób świeżymi malinami. Należy podać od razu.