Bordeaux to region winiarski położony w południowo-zachodniej Francji nad Oceanem Atlantyckim. Zajmuje obecnie około 115 tysięcy hektarów winnic. Powstają tu wina o ogromnym potencjale dojrzewania i ich nieco skromniejsze gatunki, którzy za znacznie mniejsze pieniądze smakują równie wspaniale.

Wina z Bordeaux są długowieczne. Jest to praktycznie jedyny region, z którego wina, często bardzo stare, regularnie pojawiają się na aukcjach.

Bordoskie winnice leżą przy ujściu do Atlantyku dwóch rzek: Dordogne i Garonny, które łączą się w pobliżu miasta Bordeaux i jako Gironde lejkowatym estuarium wpływają do oceanu. Jest tu wszystko, czego winorośl potrzebuje, czyli łagodny ciepły klimat, wiatry znad oceanu niosące tak potrzebne roślinom opady, łagodnie nachylone do słońca zbocza, i oczywiście rzeki, stabilizujące zarówno temperatury, jak i wilgotność powietrza.

Również gleby charakteryzują się doskonałym drenażem i dużą zawartością związków mineralnych. Są jednocześnie wystarczająco zróżnicowane, by zapewnić winom z poszczególnych siedlisk indywidualny charakter.

Szczepy winorośli z których powstają słenne wina to merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, petit verdot, carménère, fer servadou i bouchalès.

Odmiany białe to przede wszystkim sémillon, sauvignon blanc, muscadelle oraz mniej istotne ugni blanc, colombard, merlot blanc, chardonnay i villard blanc. Wina białe to około 15% produkcji regionu Bordeaux.

Merlot dojrzewa najszybciej, zbiera się go kilka tygodni wcześniej niż cabernet, jest więc o kilka tygodni krócej narażony na choroby, szkodniki czy niekorzystną aurę. Wino szybciej dojrzewa i nadaje się do picia, więc szybciej można je sprzedać. Winiarze kochają takie odmiany, nic więc dziwnego, że merlot jest najpopularniejszym szczepem.

Stworzona w 1897 roku przez Edouarda Kressmanna marka jest obecnie najstarszym i najbardziej szanowanym producentem najwyższej klasy win Bordeaux.

Wszystkie osiągnięte do tej pory sukcesy firmy Kressmann Monopole Dry to wynik nieustannego podnoszenia jakości oferowanych win, poprzez wykorzystywanie tradycyjnych metod i włączanie do procesu produkcyjnego ciekawych rozwiązań, które niesie współczesna technologia.

Najsłynniejsze wina są sprzedawane pod etykietą Monopole, Reserves i Sélectionné. Wina Kressmann Monopole są najpopularniejszymi w sektorze restauracyjnym – serwuje się je między innymi w lokalu na Wieży Eiffla, oraz w wielu 3-gwiazdkowych restauracjach.

Legenda głosi, że nazwa Kressmann Monopole była hołdem dla słynnej włoskiej śpiewaczki operowej Adeliny Patti, która powiedziała, że “pije tylko to wino, na które Kressmann ma monopol”.

W naszej ofercie znajdziecie wina firmy Kressmann, ale w szczególności chcemy polecić te które objęte są promocją 12 win w cenie 11-tu z darmową wysyłką.

Bordeaux Grande Reserve Demi–Sec - wino białe półwytrawne, które należy podawać w temperaturze 8-10°C . Świetnie pasuje do potraw z białego mięsa, ryb, sushi, oraz nieco pikantniejszych.

Bordeaux Blanc Sec Grande Réserve – wino białe wytrawne, idealnie dopasowuje się do białych, delikatnych mięs, ryb, a także owoców morza oraz serów.

Bordeaux Grande Reserve Moelleux – białe wino półsłodkie, podane w temperaturze 8-10°C to doskonały dodatek do serów, dań z drobiu.

Bordeaux Grande Reserve Kressmann – czerwone wytrawne wino, w towarzystwie serów i potraw z czerwonego mięsa wręcz niezastąpione.

I to na tyle, teraz wystarczy odwiedzić stronę z promocją i skomponować swój własny pakiet, tak, żeby spróbować każdego z nich bo naprawdę warto.