Próbowaliście już win nowozelandzkich? Jeśli nie, to koniecznie musicie to zróbić.

Wina nowozelandzkie zyskały światowy rozgłos pod koniec XX wieku za sprawą win z odmiany szczepu sauvignon Blanc. Ta odmiana białych winogron ma stary rodowód, sięgający prawdopodobnie średniowiecza i należy do win bardzo uniwersalnych, jeśli chodzi o połączenia kulinarne. Wina te są doskonałe jako aperitif, pasują do sałatek bogatych w świeże zioła, tolerują sosy winegret, zarówno w sałatkach jak i rybach czy mięsach. Pasują do drobiu, owoców morza i ryb. Sauvignon stanowi kontrapunkt dla sosów na bazie chudej śmietany i generalnie podkreśla smak składników potraw. Także sery, zwłaszcza kozie, ale nie tylko, bo także feta, fontina czy ricotta świetnie się czują w takim towarzystwie.

Dlatego, gdy chcecie podać na kolację owoce morze, jednak wasza druga połowa uparła się na pierś z kurczaka w sosie śmietanowym i nikt nie chce z niej zrezygnować, kompromisem będzie białe wytrawne wino Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc.

Polecamy również wytrawne białe wino Matua Sauvignon Blanc. Pochodzi jak to wcześniejsze, z regionu słynącego z produkcji win – Marlborough. Jest idealne jako aperitif, a także doskonale pasuje do owoców morza i sałatek.

W Nowej Zelandii nie zapomina się również o zwolennikach konsumowania czegoś bardziej konkretnego, jak na przykład pieczone kurczaki czy wędliny, bo nie samymi owocami morza i sałatkami człowiek żyje. Matua Pinot Noir to wytrawne wino o żywym, wiśniowym kolorze, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom.

Wszystkie wyżej wymienione wina nowozelandzkie znajdziecie w naszej ofercie.