Był przepis na drób i wieprzowinę, zatem czas na pyszną rybkę zamarynowaną w białym winie.

Składniki:

filet z łososia ze skórą
4 łyżki miodu
4 łyżki białego wytrawnego wina
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
plaster masła
pieprz grubo mielony
sól do smaku

Do naczynia wlewamy miód, białe wino, sok z cytryny i oliwę z oliwek, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Filety oczyszczamy z łusek i układamy w powstałej marynacie skórą do góry na około 2 godziny.
Następnie na patelni rozpuszczamy plaster masła, obsypujemy ryby grubo mielonym pieprzem i smażymy najpierw skórą do dołu, a potem odwracamy. Z drugiej strony smażymy rybę około 2 minut, a następnie podlewamy pozostałą częścią marynaty i dusimy jeszcze przez chwilę.
Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponuje się z kaszą i świeżą surówką.

Smacznego!