Dania na winie są potrawami szczególnymi. Odpowiednio dobrane wino dodawane stopniowo do przygotowywanego specjału, diametralnie zmienia smak i aromat potrawy. Oto przepis na potrawkę z kurczaka i makaronu z białym winem.

Składniki:

makaron 150 g
pierś z kurczaka 400 g
fasolka szparagowa zielona 100 g
fasolka szparagowa żółta 100 g
pomidory 4 szt 
czosnek 4 ząbki
por zielona część - młode listki
słonecznik łuskany 100 g
migdały w słupkach 50 g

Przyprawy:

papryka czerwona mielona węgierska 3 łyżeczki
sól cytrynowa do smaku
pieprz kolorowy z młynka zmielić do smaku i dodać
ocet winny 3 łyżeczki
wino białe półwytrawne 150 ml

Makaron gotujemy na półtwardo. Następnie kroimy pierś z kurczaka w plasterki, doprawiamy solą ,pieprzem, papryką i smażymy na oleju.  Fasolkę szparagową gotujemy osobno do miękkości. Pomidory sparzamy, aby obrać ze skórki i zmiksować razem z ząbkami czosnku. Do smażącej się piersi dodajemy zmiksowane pomidory, fasolkę szparagową i por. Smażymy i dusimy pierś, dolewając octu winnego i białego wina. Gdy sos nam się lekko wygotuje, nabierze oryginalnego smaku.  Kiedy sos prawie się wygotuje , dodajemy makaron , mieszamy i trzymamy z 10 minut pod pokrywką. Słonecznik i migdały prażymy na patelni. Potrawę wykładamy na talerzyki i posypujemy prażonym słonecznikiem z migdałami. Podajemy od razu po przygotowaniu potrawy.